Miljö

Kina storsatsar på solkraft i ny plan för grönare uppvärmning

Arkivbild på ett smogdrabbat Peking år 2014. Foto: TT / AP Photo / Ng Han Guan
Arkivbild på ett smogdrabbat Peking år 2014. Foto: TT / AP Photo / Ng Han Guan

Hushåll och företag i norra Kina ska kunna värmas upp med allt miljövänligare metoder. I en ny femårsplan aviseras storsatsningar på bland annat naturgas och solkraft.

Publicerad

Redan denna vinter har man försökt styra om så mycket som möjligt från brunkolen, som är den mest förorenande energiformen och orsakar dödliga smoggnivåer i många kinesiska städer. Men det har lett till för stor efterfrågan på naturgas, som blivit allt svårare att få tag på i takt med att priserna skjutit uppåt.

Nu har "konkreta arrangemang" gjorts för utökad användning av jordvärme, biomassa, solenergi, naturgas och bättre renad kolenergi, rapporterar den statliga tidning som på engelska kallas Securities Times.

Planen gäller fem vintrar, inklusive den pågående, och stöds av bland andra den mäktiga utvecklings- och reformmyndigheten NDRC. Redan 2019 ska den innebära att förbränningen av kol minskar med tiotals miljoner ton.

Satsningarna görs brådskande för att få bukt med den förlamande smoggen i bland annat Peking. Men de väcker också missnöje, när fabriker tvingas stänga och infrastrukturen för de nya energiformerna inte är klar på en del håll.

De påverkar även södra Kina, där provinser som Guangdong och Hunan beordras avstå naturgas till förmån för det kalla norr.