Populärteknik

Vad är det för objekt månbilen Yutu 2 har fått span på?

Foto: Our Space
Foto: Our Space

Konturerna av ett kubformigt objekt syns på horisonten. Nu ska den kinesiska månbilen Yutu 2 ta sig närmre för att undersöka saken.

Publicerad

Månbilen Yutu 2 har sedan Change-4-sondens landning på månens baksida 2019 färdats omkring en kilometer genom Kármán-kratern. I september i år rapporterade China Daily att den samlat på sig över 3,6 terabyte data.

Ibland har materialet som skickats hem till Moder jord överraskat.

För två år sedan stötte Yutu 2 på vad som först beskrevs som en ”gelliknande” substans. Det visade sig – föga förvånande – vara sten. Den hade blivit mörkgrön och glansig, kanske på grund av ett meteoritnedslag.

Yutu 2 ska undersöka saken närmare

Nu har rovern fått syn på ett avvikande objekt vid horisonten. Det beskrivs, enligt uppgifter på den sociala medie-plattformen Qq, av det kinesiska rymdprogrammet som en ”mystisk hydda”. Det är dock uppenbart att den beskrivningen är gjord med glimten i ögat. Precis som tidigare är den troligaste förklaringen att även detta är en sten.

Likafullt tycks det som om Yutu 2 nu har fått i uppdrag att ta sig närmre för att undersöka saken. Det kommer dock att dröja ett tag: objektet sägs ligga omkring 80 meter från månbilens nuvarande position. Och Yutu 2 kan färdas ungefär en meter per dag och försätts i viloläge under de 14 dagar som utgör en natt på månen.