Energi

Kevin Costner vill rena BP-oljan

Foto: CBN News
Foto: CBN News
Den största modellen av Kevin Costners oljeseparator V20.
Den största modellen av Kevin Costners oljeseparator V20.

Kevin Costner är inte bara Hollywoodstjärna. Han har satsat 20 miljoner dollar på utvecklingen av en oljeseparator som han vill sätta in i kampen mot oljeläckan i Mexikanska bukten.

Publicerad

Kevin Costner äger och driver företaget Costner Industries Nevada Corporation tillsammans med sin bror, forskaren Dan Costner.

Tillsammans har de utvecklat en oljeseparator som enligt egen uppgift renar oljeblandat vatten till 99 procent.

Maskinen utnyttjar samma centrifugalprinciper som pionjären Gustav de Laval praktiserade när han lanserade sin separator i mitten av 1800-talet – i centrifugalprocessen skickas det lätta fettet åt ett håll och det tyngre vattnet åt ett annat.

I förra veckan hade den amerikanska kongressen kallat Kevin Costner att berätta om sin uppfinning och hur den skulle kunna hjälpa till i saneringen av det oljeförorenade havet utanför USA:s sydkust.

Kevin Costner var upprörd över att ingen hittills prövat hans reningsteknik.

- Hittills har jag bara sett försök att hindra oljan från att sprida sig med hjälp av oljelänsar – men inga maskiner som renar vattnet, sade Kevin Costner under utfrågningen.

I en video på företaget Ocean Therapy Solutions hemsida ser man bilder från testerna av V20 i verklig miljö. Maskinen står på en pråm och vatten pumpas upp från havet, passerar separatorn och renat vatten pumpas tillbaka i havet.

De första patenten på uppfinningen fick bröderna Costner 1990 och några år senare var den första maskinen V05 klar.

Den minsta maskinen klarar dock bara att rena knappt hundra liter oljeskadat vatten i timmen, men en betydligt större maskin, V20, har nyligen lanserats och den klarar drygt 33 000 liter oljeblandat vatten i timmen.

I sitt vittnesmål berättade Kevin Costner att de är på väg med dubbel så stor maskin.

Länk till företaget Ocean Therapy Solutions här.

Länk till ritningen på V20-separatorn.