Karriär

Så kan måndagar bli mer produktiva

Foto: Agnieszka Wozniak
Foto: Agnieszka Wozniak

Lite seg efter en intensiv helg eller fylld av energi inför en ny jobbvecka? Här är tipsen som kan göra måndagar till veckans mest produktiva dag.

Publicerad

Sajten Fast Company har i en artikel, där man bland annat hänvisar till produktivitetsexperterna Frank Buck och Melissa Gratias, sammanställt några tips (här ett urval) som ger arbetsveckans första dag en skjuts:

Måndagen startar på fredagen

Om veckan börjar med en plan är det mer troligt att du får saker gjorda. Ta lite tid i slutet av fredagen, eller under söndagskvällen, för att göra en lista över prioriterade uppgifter för måndagsmorgonen. Genom att sätta en ram håller du dig på rätt spår. Måndagen kan liknas vid skolstart, då man ofta kommer väl förberedd, menar Frank Buck.

Se måndagen som första dagen på året

För alla med nyårslöften blir den första dagen på året starten för att gå från tanke till handling. Samma energi kan kanaliseras till en måndag. Förbered dig och tänk på vad du vill uppnå. Använd drivkraften och betydelsen av förändring vi kopplar till en nystart för att förverkliga målen.

Starta inte med mejl

För många är förmiddagen den mest produktiva tiden under dagen. Oavsett vilken tid som är bäst för dig bör den fredas för att ge dig tid att ägna dig åt prioriterade uppgifter. Undvik därför att läsa e-post det första du gör på måndagen. Mejlinnehåll kan signalera en falsk känsla av brådskande uppgifter som kan få din dag att spåra ur.

Begränsa möten

Om måndagen slukas av möten riskerar du att underminera din produktivitet. Även om det kanske inte är möjligt att helt skippa måndagsmöten, så försök att lägga dem senare på dagen. Om alla kan komma överens om att måndagsmorgonen är fredad tid kan man ägna sig åt att skapa gemensamt värde.

Ge dig själv en måndagsbelöning

Om du hatar måndagar, eller om dagen innehåller mindre roliga uppgifter, kan du testa att aktivera hjärnans belöningssystem. Koppla ihop det tråkiga med något du gillar, exempelvis att dricka ditt favoritkaffe på väg till jobbet eller göra något roligt efter att dagens uppgifter är avklarade. Om måndagar kopplas till en belöning kommer hjärnan att se fram emot måndagar, menar Melissa Gratias.