Karriär

Fem tecken på att chefen sabbar din karriär

Foto: John Wildgoose
Foto: John Wildgoose

Du älskar ditt jobb, levererar punktligt men varken trivs eller utvecklas. Då kan problemet ligga hos din chef.

Publicerad

I den bästa av världar är chefen en mentor som investerar i din utveckling, men så är inte alltid fallet. Tydliga tecken på dåligt ledarskap är detaljstyrning eller verbala utfall, men det finns också mindre uppenbara beteenden som kan begränsa din möjlighet att utvecklas och avancera.

Här är fem subtila tecken att vara observant på, menar Shelcy Joseph, som bland annat skriver om karriärutveckling i Forbes.

1. Chefen erbjuder inte konstruktiv feedback

Feedback är avgörande för att du ska utvecklas. Om din chef gör ändringar i ditt arbete utan att förklara varför, eller bara godkänner det, kan det vara ett tecken på att chefen inte är bra på att ge feedback. Förklara därför att konkret återkoppling är viktigt för att förbättra ditt arbete. Bra feedback ska dock vara konstruktiv och lösningsorienterad.

2. Du hålls utanför möten

Det är lätt att tro att chefen vill skona dig från ett meningslöst möte, men om du ständigt hålls utanför missar du tillfällen att få information. Det är också viktigt att delta i exempelvis avdelningsmöten för att bidra och visa din kompetens. Berätta för chefen att du vill vara med på möten för att förstå övergripande mål och bättre anpassa ditt arbete.

3. Dina idéer ratas

Du kanske har lagt fram unika idéer som kan utveckla företaget, men chefen förkastar dem ständigt. Det är ett tecken på att chefen inte värderar vad du tillför. Här kan det löna sig att göra några fallstudier på fritiden, och samla resultat innan du erbjuder dig att göra samma sak för företaget.

4. Du begränsas till dina dagliga uppgifter

Du vill frivilligt ta på dig nya arbetsuppgifter för att utvecklas, men får nobben av chefen när du berättar om dina förhoppningar. Nekas du nya ansvarsområden, som kan öppna dörrar i karriären, utnyttjas inte din potential. Om du väljer att stanna på företaget kan du själv investera i konferenser och kurser som gör dig mer konkurrenskraftig.

5. Chefen kommunicerar inte om stora förändringar

Vet du aldrig när din chef är på kontoret eller har semester? Får du inte reda på om kollegor ska sluta förrän de redan är borta? Ett sådant beteende påverkar ofta både arbetsbelastning och stämning. Om din chef inte kommunicerar stora förändringar bör du ställa frågor om detaljer för att kunna erbjuda lösningar.