Zennströms professor <br></br>siktar på månen

Gamla studenten Zennström grundade Skype - nu är professorns mål att placera en stuga på månen. Lars Asplund brinner för teknikutvecklingen.

Professor Lars Asplund, som nyligen flyttat till Mälardalens Högskola från Uppsala Universitet är fysiker och professor i datavetenskap och realtidsystem. Under sin långa karriär har han handlett en mängd studenter. Just nu arbetar han med Mälardalen högskolas civilingenjörsutbildning med rymdinriktning. Han har varit drivande i att få till ett sådant.

- Robottekniken kommer att explodera lika snabbt som datatekniken gjort sedan sjuttiotalet, säger han. Det är viktigt, för att vi i Sverige ska kunna hänga med i den snabba utvecklingen, att det finns bra utbildningar.

De 14 unga studenter som utgör den första klass som gått igenom hela programmet, ska nu utföra sitt examensarbete. Vad de ska göra? Bygga en månbil som kan placera en svensk stuga på månen.

- De här studenterna är riktigt vassa, säger Lars Asplund. Det är helt realistiskt att de kommer att lyckas med det här.

Robotingenjörerna är inte de första teknikpionjärer som Lars Asplund handleder. För några år sedan, när han var professor i datavetenskap vid Uppsala universitet, gjorde en ung kille sitt examensarbete om röstöverföring på internet på hans institution.

- Det var intressant, berättar Lars Asplund. Vet du vad han kallade röstöverföringen? Skype...

Så började alltså framgångssagan om en av Sveriges största företagsexporter. Skype växte snabbt och såldes tillslut till Ebay, vilket gjorde Uppsalastudenten Niklas Zennström till en av Sveriges rikaste män.

- Det är alltid roligt när det går bra för studenterna, säger professor Asplund.

Själv fortsätter han med det han tycker om bäst - att undervisa.

Hanna Eriksson / MiniMedia

Mer om: Högskolor Skype

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt