WIT Girls ska locka fler till teknikyrken

2018-03-07 13:32  
WIT Girls ska locka fler till teknikyrken. Foto: Emilia Bergmark-Jiménez/Bredda bilden

Chansen att kvinnor väljer ett teknikyrke ökar om de tidigt exponeras för och får syssla med teknik. Därför startar grundarna bakom Women in Tech nu WIT Girls.

Utöver grundarna av WIT Stockholm, där WIT står för Women in Tech, stöttar bland andra företagsledaren Cristina Stenbeck, forskaren Annika Steiber och företaget Accenture det nya initiativet WIT Girls. Syftet är att ge flickor mellan 8 och 15 år möjlighet att lära sig mer om bland annat programmering, speldesign och ny teknik, och är en del i arbetet att få fler kvinnor att välja en karriär inom tech.

Ett skäl till att inte fler kvinnor väljer att jobba med teknik är enligt initiativtagarna till WIT Girls att flickor inte får tillräckligt med möjligheter att upptäcka området. De hänvisar i ett pressmeddelande till internationell forskning som ska visa att sannolikheten att kvinnor utbildar sig och börjar jobba med teknik ökar om de i 10–15-årsåldern exponeras för och får bekanta sig med teknik.

"För att skapa en verklig förändring för kvinnor inom tech måste vi investera i våra barn och ungdomar och inspirera en ny generation kvinnliga talanger att upptäcka den fantastiska techvärlden. Det är viktigt såväl för individen som för svensk konkurrenskraft", säger Annika Steiber, som också är grundare av Management Insights, i ett uttalande.

Det är redan klart att femton flickor inom ramen för WIT Girls kommer att få ett stipendium för att gå den ideella föreningen Hello Worlds ettåriga techprogram som har fokus på digitala medier och verktyg. Förhoppningen är att de ska bli fler. Under Women in Tech-eventet i Stockholm den 8 mars, vars syfte är att locka fler kvinnor till teknik- och mediebranschen och inspirera dem som redan gör det, hoppas initiativtagarna till WIT Girls få fler sponsorer.

Det här är Women in Tech

Eventet Women In Tech går av stapeln i Stockholm den 8 mars. Bland talarna finns forskare och entreprenörer och syftet med eventet är att locka fler kvinnor till teknik- och mediebranschen samt inspirera dem som redan gör det.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt