Volvobasen: så får du ett roligt jobb

2009-10-29 15:43  
Leif Johansson

Regeringens Teknikdelegation drar igång en stor kampanj för att locka ungdomar att läsa naturvetenskap på gymnasiet.

– Det ger chans till riktigt roliga jobb, att träffa människor och att påverka världen, säger Volvochefen Leif Johansson.

Han är ordförande i Teknikdelegationen och anser att hela Europa står inför samma problem: Stora grupper lämnar arbetsmarknaden de närmaste 10-20 åren, medan de krympande ungdomskullarna väljer tekniska utbildningar i mindre utsträckning.

– Vi riskerar en akut brist på ingenjörer och att Europa blir mindre konkurrenskraftigt, säger Leif Johansson.

Därför drar Teknikdelegationen nu igång kampanjen ”Den breda linjen” som pågår fram till i februari när årets kull niondeklassare gör sitt gymnasieval. Målet är att locka fler att välja naturvetenskaplig linje. Då ökar även antalet möjliga sökande till ingenjörsutbildningar.

Budskapet till 15-åringarna är att den som väljer naturvetenskap får den bredaste behörigheten till framtida studier. Och den som då väljer att bli ingenjör har mycket att se fram emot, enligt Teknikdelegationen.

– Det ger chans till riktigt roliga jobb, att träffa mycket människor, resa och att påverka världen, säger Volvochefen Leif Johansson.

15-åringar ska dels få information hem i brevlådan, på bio och på gymnaseimässor, dels via sociala medier som Facebook, MSN och Bilddagboken.se. Föräldrar, lärare och studievägledare ska också få information.

– Vi vill slå hål på myter och visa vilka möjligheter som finns om man väljer att studera naturvetenskap på gymnasiet, säger Teresa Jonek som är huvudsekreterare i Teknikdelegationen.

Teknikdelegationens nya frontfigur är Christer Fuglesang. Efter naturvetenskaplig linje på gymnasiet gick han via en civilingenjörsutbildning på KTH till att bli Sveriges första astronaut. Han har två recept på att öka intresset bland unga.

– Statusen för lärare inom naturvetenskap och teknik måste öka, och attityden i samhället måste förändras. Naturvetenskap och teknik är häftigt och spännande. Många tror att ingenjörer är nördar, men alla som gått på tekniska högskolor kan vittna om det sociala livet, säger han.

Det har gjorts många satsningar på att värva ungdomar till teknik och naturvetenskap under åren. Ändå är intresset för lågt. Frågan är varför Teknikdelegationen ska lyckas bättre än tidigare satsningar. Men enligt Leif Johansson är engagemanget är större den här gången.

– Jag tror vi i industrin har varit bortskämda tidigare. Vi har lyckats fylla våra platser ändå. Men nu står vi inför en brist på ingenjörer, säger Leif Johansson.

Teknikdelegationen startades ifjol av regeringens för att öka ungdomars intresse för utbildningar inom matematik, naturvetenskap, teknik och it. Våren 2010 ska ett betänkande överlämnas till högskole- och forskningsministern.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer