Vill du höja lönen? Byt jobb

2018-04-05 08:26  
Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.Foto: Sveriges Ingenjörer

Ingenjörer som byter jobb får i genomsnitt 10 procent högre lön, visar statistik från Sveriges Ingenjörer.

Det lönar sig mer än någonsin för ingenjörer att byta jobb. De som bytte jobb förra året höjde i snitt sin lön med nästan tio procent medan löneökningen för de som stannade på samma jobb var fyra procent. Det visar Sveriges Ingenjörers lönestatistik för 2017.

Att säkraste sättet att göra det stora lönelyftet är att byta jobb är inget nytt. Men lönestatistiken från Sveriges Ingenjörer visar att trenden fortsätter att förstärkas, det vill säga att skillnaden i löneökning mellan den som byter jobb och den som stannar kvar blir allt större.

År 2015 skiljde det 4,8 procentenheter mellan de båda grupperna och 2017 är siffran uppe i 5,6 procentenheter.

Läs mer: Så har ingenjörernas löner ökat

Nästan var fjärde ingenjör bytte jobb under förra året och i snitt höjde de sin lön med 9,6 procent medan de som jobbade kvar höjde lönen med 4,0 procent. Allra störst blir lyftet för den som byter från ett jobb i offentlig sektor till den privata sektorn.

– Statistiken visar år efter år att det är lönsamt för ingenjörer att byta jobb. Rörligheten underlättas av att företag har svårigheter att rekrytera kompetens och rörlighet bidrar till spridning av kunskap och erfarenheter, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, i ett pressmeddelande.

Läs mer: ”Höj lönen om ni vill ha tag i arbetskraft”

Störst är rörligheten bland de som är nyast på arbetsmarknaden, ingenjörer som tagit sin examen 2013 och senare. Av dem bytte nästan en tredjedel jobb. Bland de med examen före 1982 bytte en av tio.

Medlemsenkäten har besvarats av 70 000 yrkesaktiva ingenjörer över hela landet.

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt