”Vi vill ha ett spännande jobb”

2015-10-07 14:28  

”Viktigast är stimulans i det dagliga arbetet. Det gäller oavsett om man tillverkar filmjölk eller rymdraketer”. Det sade Arvid Nyman, en av ingenjörerna på Ingenjörskarriärs fest, när vinnarna av Ingenjörsbarometern presenterades.

Ingenjörer vill utvecklas och gå vidare, inte sitta fast. Men fast anställning vill de ha. Så kan man sammanfatta resultatet av Ingenjörsbarometern, som Sveriges Ingenjörer och Ny Teknik gör tillsammans sedan fyra år tillbaka. I år hade drygt 13 000 yrkesverksamma ingenjörer och bortåt tusen teknologer svarat.

Kompetensutveckling toppar listan över jobbegenskaper.

- Jag vill att både jag och min arbetsgivare ska vara intresserade av min karriär, säger it-ingenjören Johanna Lundhag, en av de cirka 300 ingenjörerna som minglade på Ingenjörskarriärs evenemang på Operaterrassen i Stockholm.

Utmanande arbetsuppgifter finns också på topplistan. Det är viktigare än hög lön, tycker Henrik Sundberg, polymerkemiingenjör.

- Möjlighet till flextider är också viktigt för mig, särkskilt just nu, för jag har småbarn. Jag tror att det blir bättre jobb om det inte är slaviskt 9–5-arbete.

Näst efter fast anställning är flextider den mest eftertraktade arbetsgivarförmånen i barometern.

- Jag tänker mig en arbetsgivare som skapar förutsättningar för balansen mellan privat- och arbetslivet, som Sahel Sattar, elektroingenjör uttrycker saken.

Hög lön finns förstås också med på listan, men först på fjärde plats, efter kollektivavtal.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt