”Vi måste börja med studenternas behov”

2013-03-22 07:30  

En nationell satsning på digitala universitetsutbildningar öppna för alla. Det efterlyser Gunnar Wettergren, som driver ett projekt med öppna it-kurser på Stockholms universitet.

Vem som helst får delta. Det är gratis, men man får inga högskolepoäng.

I början av förra året startade institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet öppna universitetskurser. Kurserna handlar om allt från digital inkludering till introduktion i programmering. Hittills har 465 personer registrerat sig.

-Ju mer vi drar igång kurser och slår på trumman för det, desto större intresse. Men för att fånga den stora massan behöver vi vara fler som hjälps åt, det är mer än vad vi klarar av som ensam institution, säger Gunnar Wettergren.

Han ser det som en del av universitetens uppgifter att vända sig även till dem som inte kan gå en traditionell utbildning. De kanske inte är behöriga, eller inte har tid, eller bor på annan ort. Men Gunnar Wettergren önskar ett nationellt grepp för att ge den här typen av utbildningar en skjuts.

-Jag tror att det skulle behövas en push från regeringen, till exempel att universitet kan söka pengar för att driva öppna utbildningar i Sverige, där samarbete mellan universitet premieras.

KTH-professorn Jan Gulliksen kritiserade nyligen i en artikel i Ny Teknik de stora universiteten för att vara tröga när det gäller digitalisering. "Jag tror att universitet och högskolor står inför en mycket större förändring än de är beredda på", sa han i artikeln.

Gunnar Wettergren håller med om att en stor förändring väntar, och att det inte är något som går att välja bort.

-Det här är nog det första tillfället när universitetsvärlden kommer att tvingas att förändras.

Men tycker att det trots en viss långsamhet går framåt på Stockholms universitet inom digitaliseringen. Han nämner bland annat utbildning för lärare i universitetspedagogik inom it, och att antalet nätbaserade kurser ökar.

Men han menar att man måste utgå från studenterna, inte från tekniken.

-Han (Jan Gulliksen) för diskussionen från ett tekniskt perspektiv får jag känslan av. Diskussionen måste börja med studenterna: Vad har de behov av? Det finns ett stort intresse för att delta i nätbaserad utbildning, ett intresse som bottnar i studenternas situation. Vi ska inte ha nätbaserad utbildning för dess egen skull.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt