”Vi dricker inte grisblod vid fullmåne”

2000-05-24 13:00  
- Många tror att vi offrar vid fullmåne och dricker grisblod, bara för att en del av vår verksamhet är hemlig. Det vi gör är att vi stöttar varandra, och gärna hjälper till om vi behövs i något sammanhang på skolan. Vi har en bra verksamhet året runt, dygnet runt, och när vi vill göra något gör vi det med själ och hjärta.

Lite tilltufsad har han blivit, teknologföreningens CS ordförande Henrik Olsson, över debatten om att kvinnor skräms bort från Chalmers.

- Personligen tycker jag att det har känts påfrestande. Vi har fått ta emot mycket obefogad kritik. Det är bra att jämställdhetsfrågan debatteras, men jag är skeptisk till att CS påverkar så mycket, säger han.

Det var i slutet av april som chalmeristen Frida Lund i en debattartikel i Göteborgs-Posten angrep den 136 år gamla föreningen CS, som inte tillåter kvinnliga medlemmar. Hon menade att utestängandet av kvinnor från CS, Chalmersspexet och andra verksamheter, gör att kvinnor avstår från att söka sig till skolan. Därefter skrev Chalmers rektor och vicerektor i ännu en debattartikel, att grabbigheten är ett hot mot mångfalden. Rektor Jan-Eric Sundgren har också sagt att han är negativ till föreningar som inte lämnar insyn åt utomstående. GPs ledarskribent har kritiserat Chalmers för dålig jämställdhet.

I ytterligare en debattartikel krävde tre kvinnliga forskarstudenter att högskoleledningen slutar anlita CS i olika sammanhang. CSs stadgar är hemliga, likaså medlemsregistret. Delar av kårstyrelsen och högt uppsatta personer på Chalmers sägs vara medlemmar. Medlemskapet är på livstid och sannolikt är till exempel många chefer inom näringslivet med. Det innebär, menade debattörerna, att CS har stor makt, och inte bara är en oförarglig kamratförening. Efter debatten i lokalpressen anordnades en debattkväll på skolan där flera hund-ra studenter deltog.

- Nu vi vet vi inte om skolan vill ha hjälp av oss längre. Inom kort ska jag ha möte med rektor Jan-Eric Sundgren, säger Henrik Olsson.

Han har initierat en utredning inom CS om kvinnor ska få bli medlemmar och hur föreningen ska utvecklas.

- Jag är ruskigt öppen i den frågan. Nu ska vi studera andra föreningar som varit bara för män, men som börjat släppa in kvinnor. Vi ska titta på föreningar både i Sverige och förhoppningsvis också i London och se hur deras verksamhet påverkats av kvinnliga medlemmar.

Henrik Olsson är övertygad om att föreningen förändras om kvinnor är med.

- Jag tror att kvinnor delvis har andra intressen. Ska vi ta in kvinnor vill vi löpa linan ut och förändra CS så att de trivs och känner sig välkomna.

Under de veckor som debatten pågått har många, däribland äldre medlemmar, hört av sig till CS och uttryckt sitt stöd. Stöd har också Frida Lund fått för att hon initierade debatten.

- Jag trodde inte att det skulle bli så här stort. Debatten på skolan var väldigt lyckad. Alla inser att något måste göras, men det handlar om att få till stånd attitydförändringar och sådant tar tid.

Hon poängterar att CS i sig inte är problemet, men ett symtom på en kultur som inte kan locka kvinnor.

- Är det bara män som visas upp utåt, som i Chalmersspexet, och stängs kvinnor ute från viktiga nätverk, tror jag det blir svårt att öka rekryteringen av kvinnor till Chalmers.

Anne-Charlotte Horgby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer