Vett och etikett för mejlen under semestern

2014-06-18 10:29  

Du är ledig - men känner ändå att du borde läsa jobb-mejlen. Tidningen Chef listar förhållningsorder för en mejlfri semester.

Många är de som inte kan släppa jobbet helt under semestern. Enligt en undersökning från panelen Manpower Work Life svarar 38 procent att de kommer att läsa jobbmejlen under sommarsemestern, och 33 procent tror också att de kommer att svara på jobbmejl.

Men det är viktigt att kunna släpa jobbet och faktiskt vara ledig.

Tidningen Chef har listat några förhållningsorder - som bygger på att du först aktiverat frånvarofunktionen.

1. Skriv inte att du kollar av din mejl sporadiskt. Att meddela det är att sätta stress på dig själv att svara eventuella mejlare, samtidigt som du skapar en osäkerhet för mottagaren om när denne egentligen kan vänta sig ett svar.

2. Var inte informell. Du vet inte vilken typ av mejl du kommer att få - men dina autosvar kommer att vara desamma oavsett ämne. Smileys eller andra emojis lämpar sig inte i alla situationer.

3. Var omtänksam - och bjud på något. Trots formell ton kan du bjussa dina kontakter på något, till exempel en nyttig webbsida eller en intressant you-tubefilm. Eller varför inte din boklista för sommaren.

Slutligen tipsar Chef om att i autosvaret skriva att du är tillbaka på jobbet en dag senare än du faktiskt kommer att vara. Detta för att slippa stress den första arbetsdagen efter semestern.

Sara Peterssohn

Mer om: Semester*

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt