Varför saknas det ingenjörer i såporna?

2010-05-04 23:00  

Tv-serier kryllar av läkare, advokater och poliser. Men det saknas ingenjörer i såporna. Varför? frågar Ny Teknik manusförfattarna.

Carin Mannheimerhar skrivit bland annat "Lära för livet" och "Svenska hjärtan". Hon har inga svårigheter att se en läkare framför sig; en fladdrande vit rock i en sjukhuskorridor. Eller en lärare i ett klassrum. Men när det kommer till civilingenjörer ser hon ingenting.

- Jag vet inte hur man skulle skildra en civilingenjör. Det är ett så anonymt och oromantiskt yrke. Vad håller de på med?

Lars Bill Lundholm, författare till bland annat "Skärgårdsdoktorn", anser att läkare, journalister och poliser är utsatta personer, som styr över liv och död. Därför är de intressanta att ha med i tv-serier.

- De är vår guide till underjorden och det är de som bestämmer om vi ska må bra eller inte. Dessutom för de oss till miljöer som vi normalt aldrig får insyn i.

Gunnar CarlssonSVTs beställare av drama, anser att om manuset är riktigt bra är det inte helt omöjligt att smyga in en civilingenjör i rollistan.

-Men det är så enkelt att poliser och läkare är så handlingsfokuserade och man ser resultatet.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt