Var fjärde missnöjd med jobbvalet

2009-12-01 15:22  
Sara Göransson

Mer än var fjärde person med fast jobb och hälften av alla tillfälligt anställda tycker att de har fel yrke. Det är farligt för hälsan, visar en doktorsavhandling.

– Personer som upplever sig vara på fel plats har fler symptom på ohälsa, säger Sara Göransson i ett pressmeddelande från psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, där hon lagt fram sin avhandling.

Hennes avhandling visar också att de missnöjda har sämre utvecklingsmöjligheter, mindre inflytande och mindre stöd från cheferna.

Det här kan förstås få negativa konsekvenser för själva organisationen, påpekar Sara Göransson.

– Individer som ser en negativ inverkan på hälsan från arbetet ger mindre tillbaka till organisationen på olika sätt, och vill inte heller vara kvar om de kan välja. Här finns en oanvänd potential för företagen.

Varför man mår dåligt på jobbet kan förstås ha olika orsaker, som arbetet är stressigt, tungt, monotont. Men att det också är viktigt för hälsan att man får vara delaktig är vid det här laget ett väldokumenterat faktum, så även i denna avhandling.

– Företag och organisationer har stor makt i att ta ett större ansvar och bidra till en mer hållbar utveckling för både individer och organisationer, genom att exempelvis genomföra förändringar med omsorg, säger Sara Göransson.

Elisabeth Vene

Mer om: Jobbval

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer