Upprättelse för Epa-ingenjören

2008-03-28 15:41  
Bengt G Bengtsson är nöjd med sin GTI-utbildning. Tog honom bland annat till Kinesiska muren.

Det blev läsarstorm efter Ny Tekniks rubrik "Epa-ingenjören gör comeback". Nedlåtande och felaktigt, röt läsarna i kommentarer på webben och i mejl till redaktionen. Ny Teknik backar ett steg och presenterar här den sanna historien om Epa-ingenjören.

Artikeln med den fatala rubriken handlade om utbildningsminister Jan Björklunds utspel i veckan om att återinföra det fyraåriga tekniska gymnasiet.

Lite slarvigt kallade Ny Teknik det för Epa-ingenjörer i rubriken. Det har retat upp läsarna, eftersom uttrycket är nedlåtande och dessutom inte egentligen gällde gymnasieingenjörer över huvud taget.

Anrika institut lever än
De som kallades Epa-ingenjörer var de som skaffat sig en kortare ingenjörsutbildning på något av de tekniska instituten i Sverige, till exempel Göteborgs tekniska institut GTI eller Stockholms tekniska institut STI.

- Uttrycket användes nedsättande i en tid när titlarna betydde mer än i dag, säger Peter Nilsson, rektor på Stockholms tekniska institut.

Dagtid eller kvällstid
Liksom GTI startade STI på 1920-talet i en tid då det liksom nu var brist på tekniskt kunnig arbetskraft och gymnasiesystemet var långt ifrån utbyggt som i dag.

Man betalade terminsavgift och gick antingen på dagtid eller i aftonskola efter sitt ordinarie jobb.

"Alla ska inte konstruera Ölandsbroar"
Bengt G Bengtsson i Mölnlycke, 67, är en av dessa institutsingenjörer. Han tog examen i väg&vatten på GTI 1958 efter realexamen 1956.

- Jag vet att det finns massvis med uppgifter inom industrin, där det erfordras gedigen teknisk utbildning, men där civilingenjörsutbildningen är att skjuta över målet. Alla ska ju inte konstruera Ölandsbroar, säger Bengt G Bengtsson.

Norrmännen invarderade GTI
På hans tid var det många norska elever på GTI, eftersom det var ont om teknisk utbildning i Norge.

När utbildningsformen tunnades ur på 1970-talet för att så småningom försvinna när Komvux växte fram, fanns fortfarande många norrmän kvar på GTI. De fick studiemedel, vilket de svenska eleverna inte var berättigade till.

Enhetsprisaktiebolaget
Själva uttrycket Epa-ingenjör härstammar från varuhuskedjan Epa, Enhetsprisaktiebolaget, som fanns mellan 1930 och 1978.

Lite sämre kvalitet och låga priser var affärsidén, varför också yttrycket 25-öresingenjör finns, i samma nedlåtande bemärkelse, som motsats till de fina civilingenjörerna.

Motsvarar dagens högskoleingenjör
- I själva verket var de som gick på STI väldigt välrenommerade ute i industrin, säger Peter Nilsson.

- De gick en 3-4 år lång, kvalificerad utbildning, som väl i dag motsvaras av högskoleingenjörsexamen.

På STI finns numera tre treåriga gymnasieprogram: el-, teknik- och naturvetenskapsprogrammet. Där finns också KY, kvalificerad yrkesutbildning.

STI står berett om det blir beslut om återinförandet av det fyraåriga tekniska gymnasiet, som utbildningsminister Jan Björklund pratade om i tv i tisdags.

Gymnasieutredningen läggs fram på tisdag den 1 april.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt