KARRIÄR

Uppmärksammade omorganisationen – H&M:s tech-specialister flyr företaget

Röd H&M-logga
Nu flyr techpersonalen från H&M.

De har genomgått ett tiotal tester var och nu har en första grupp av de cirka 3 500 medarbetarna på H&M:s tech-avdelning fått besked om de får behålla sina jobb. Samtidigt är det många som lämnar frivilligt. ”Över hundra personer har lämnat den senaste tiden, säger Robin Olofsson, klubbordförande inom Unionen.

Publicerad Senast uppdaterad
Robin Olofsson, klubbordförande inom Unionen.

Det var i december som H&M meddelade att cirka 1 500 av de 3 500 tjänster på avdelningen Business tech ska bort. Enligt HR-chef Ida Wiberg är omorganisationen en del av ett större förändringsarbete för att anpassa H&M efter förändrade kundbeteenden.

– Det innebär att fatta tuffa beslut och vi är ledsna över att det innebär att en del kollegor, både anställda och konsulter, påverkas och tvingas att lämna, säger hon.

Det är både mängden påverkade tjänster och det sätt som de anställda ska sållas ut på som har väckt uppmärksamhet. Förutom att lämna in cv och få omdömen av sina chefer har de anställda fått genomföra ett testpaket. Generell begåvning har testats genom det som H&M benämner som problemslösningstester och de anställda fått genomföra tester för de kompetenser de ansett sig besitta via ett 50-tal specifika kompetenstester.

Enligt uppgifter i andra medier ska även personlighetstester ha ingått men det dementerar Ida Wiberg.

– Nej, det har varit kompetens- och problemlösningstester, inget annat, säger hon.

Enligt Ida Wiberg kommer det att göras en samlad bedömning när det avgörs vilka medarbetare som får behålla sina jobb och vilka som omplaceras eller erbjuds avgångsvederlag.

– Det är en ganska komplex kompetenskartläggning och vi har verkligen försökt att skapa en process som är rättvis och ger medarbetare möjlighet att fullt ut visa hela sin kompetens, säger hon.

”Man känner sig inte välkommen”

Hittills har en första mindre grupp om cirka 200 personer fått sina besked om framtiden.

Enligt Robin Olofsson, klubbordförande för Unionens medlemmar, handlade det bland annat om kontorets egen it-support-personal varav cirka 80 anställda erbjöds avgångsvederlag. Ingen av dem ska ha tackat nej.

– Jag tror att många känner att det inte riktigt är ett alternativ. Man känner sig inte välkommen och eftersom det är så många jobb som ska bort så kanske man ändå kan komma att påverkas av turordningsreglerna längre fram och då skulle man dessutom gå miste om den ekonomiska ersättningen, säger han.

Vad vet ni om nivåerna på avgångsvederlagen?

– De jag hört har varit lägre än vad som exempelvis kommunicerats från omorganisationerna på Ericsson och Electrolux. Särskilt för personer som varit anställda lite längre, säger han.

Merparten av de anställda skulle ha fått sina besked i april. Det har flyttats fram och kommer enligt Ida Wiberg nu att ske under maj.

Anställd: ”Många kollegor har brutit ihop”

H&M:s HR-chef Ida Wiberg.
Sofia Almbrandt, Akademikerföreningen.

Enligt både Robin Olofsson och Sofia Almbrandt, klubbordförande för akademikerföreningen, har den utdragna processen och stressen över att behöva göra tester påverkat måendet hos deras medlemmar.

En medarbetare, som vill vara anonym, säger att bristande kommunikation gjort att hela processen upplevts som otydlig.

– Jag är relativt ung och känner mig ganska lugn med att jag kan hitta ett annat jobb om jag mot förmodan skulle tillhöra de som blir ombedda att sluta. Men jag har pratat med kollegor som brutit ihop av det här. Det värsta är att förtroendet för bolaget och ledningen sjunker ordentligt vilket kan påverka framåt också.

Det har varit tätt mellan avskedsfikorna.

Robin Olofsson, klubbordförande för Unionen

Enligt Robin Olofsson har antalet frivilliga uppsägningar ökat.

– Över hundra personer har sagt upp sig bara den senaste tiden. Det är ett slags flykt skulle jag säga, särskilt bland chefer och specialister. Under december, januari och februari har det varit tätt mellan avskedsfikorna. För är du skicklig inom ditt område och en annan arbetsgivare skriver till dig på Linkedin då kanske du är mer benägen att nappa på det och mindre sugen på att behöva bevisa i tester att du duger för att jobba kvar på H&M, säger han.

HR-chef Ida Wiberg kan inte säga om antalet uppsägningar varit fler den senaste tiden.

– Men visst känner jag igen bilden av att det är medarbetare som lämnat. Det är också naturligt i en sådan här förändringsprocess, säger hon.

Sofia Almbrandt på Akademikerföreningen har ingen statistik men instämmer i att ”känslan” är att uppsägningarna ökat.

– Sedan vet jag andra som avvaktar för att se om de får ett exiterbjudande och skulle de inte få det säger de upp sig ändå, säger hon.