Uppfinnaren bakom trepunktsbältet får Polhemspriset

2016-11-16 07:19  

86-årige Lennart Lindblad, som utvecklat och förfinat bland annat trepunktsbältet, tilldelas Polhemspriset ”för sin livslånga gärning att öka säkerheten i fordon”.

Lindblad har över 200 patent, främst inom fordonssäkerhet. 1953 grundade han tillsammans med en bror Autoservice AB – i dag Autoliv, ett globalt bilsäkerhetsföretag, skriver Sveriges Ingenjörer i ett pressmeddelande.

Polhemspriset, instiftat 1876, består av en guldmedalj och 250 000 kronor. Det har tidigare tilldelats bland andra Baltzar von Platen och Carl Munthers (kylskåpet, 1925), Ove Fernö (Nicorette, 1987) och Laila Ohlgren (”gröna knappen” på mobiltelefoner, 2009).

Läs mer i Ny Teknik:

Läs mer: Svenska innovationen har räddat miljontals liv

Fem andra viktiga svenska innovationer

Pacemakern

Uppfinnare: Rune Elmqvist.

Världens första pacemaker tillverkades 1958 av Rune Elmqvist. Samma år fick den då dödssjuke Arne Larsson den inopererad vilket gjorde att han kunde leva vidare i ytterligare 43 år. Sedan dess har miljontals hjärtsjuka människor fått hjälp att leva ett längre liv.

Det sfäriska kullagret

Uppfinnare: Sven Wingqvist.

Det sfäriska kullagret, som fick svenskt patent 1907, blev startskottet för Svenska Kullagerfabrikens (SKF) stora framgångar på den globala företagsscenen. Det sfäriska kullagret är också föregångare till det sfäriska rullagret, som är anpassat för högre belastningar.

Kylskåpet

Uppfinnare: Baltzar von Platen/Carl Munters.

Deras gemensamma examensarbete på KTH ligger till grund för det moderna kylskåpet. Idéer som senare användes av Electrolux kylskåp, vilket på ett avgörande sätt bidrog till företagets snabba expansion.

Skiftnyckeln

Uppfinnare: Johan Petter Johansson.

Skiftnyckeln uppfanns av Johan Petter Johansson år 1892. Främsta anledningen var att han var trött på att släpa med sig hela uppsättningar verktyg i olika dimensioner varje gång han skulle ut på ett jobb.

Dynamiten

Uppfinnare: Alfred Nobel.

Dynamitens upphovsman är utan tvekan en av världens mest berömda svenskar. Förklaringen är enkel, dynamit har haft en avgörande betydelse inom allt från gruvindustrin till tunnelbyggande.

Per Westergård

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt