Ungdomar tävlar i rent vatten

2010-05-21 12:59  

Hajarnas dåliga rykte, ett simuleringsspel om Östersjön och hur man renar vatten med uv-ljus är några av tävlingsbidragen. På söndag avgörs vem som får Svenska Juniorvattenpriset.

Svenska Juniorvattenpriset är till för att öka ungdomars engagemang och kunskapen hos om världens vattenfrågor. Det är gymnasister som tävlar. Priset är 30 000 kronor och att gå vidare till den internationella finalen i september.

Så här berättar finalisterna om sina projekt:

– Varje år förlorar över två miljoner människor sina liv på grund av förorenat vatten. Mitt projekt handlade om att undersöka hur uv-ljus kan rena vatten, säger Shiba Younus, Katedralskolan i Linköping.

– Jag undersöker om ökad vattentemperatur, närmare bestämt utsläppt kylvatten från kraftverk, medverkar till störningar i abborrars könskörtlar, säger Elin Kalén från Växjö Fria Gymnasium.

– Vi har undersökt hur man övervinner vattenproblem med hjälp av välgörenhet, säger Malin Bendz, Maja Tinggren och Emilie Solomon, ProCivitas Privata Gymnasium i Växjö.

–Genom att göra laborationer i Askö laboratorium, läsa rapporter och kontakta myndigheter och företag har vi försökt reda ut hur ämnet zinkpyrition påverkar Östersjön samt ge förslag på hur ämnets miljöpåverkan kan minimeras, säger Karin Wetterberg, Johanna Salmi och Patrik Starck, Södra Latins gymnasium i Stockholm,

– Vi skapat ett simuleringsspel, där deltagarna får ikläda sig rollerna av aktörer runt Östersjön. De får då en ökad förståelse för hur olika handlingar påverkar havet, säger Joanna Blossner, Anna Lindbäck och Miranda Wiklund Melander, Globala gymnasiet i Stockholm.

–Vi har utfört ett elprovfiske nedströms reningsverket och undersökt hur avloppsvattnet påverkar organismerna och vattenkvalitén i Drivån, säger Hampus Lexander och Simon Grouleff Öberg, Haganässkolan i Älmhult.

–Vår modell visar vattnets reningsprocess, från sjövatten till kranvatten, säger Simon Ohlsson och Henric Olsson, Vägga gymnasieskola i Karlshamn.

–Vi vill informera och utbilda om problemet med överfiske och samtidigt bekämpa de fördomar som finns mot hajar, säger Samuel Hammer, Sara Nilsson, Christoffer Olsson och Daniel Söderberg, Gullmarsgymnasiet i Lysekil.

Juryn är imponerad av elevernas prestationer.

– Det är glädjande att se elevernas engagemang, säger juryns ordförande Anders Nordström, universitetslektor vid Stockholms universitet.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt