Unga vill inte tillbaka till kontoren efter pandemin

2021-07-01 14:40  
En ensam medarbetare jobbar på ett i övrigt öde kontor efter att medarbetarna valt att jobba hemma på distans. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Yngre medarbetare är inte särskilt sugna på kontorsarbete igen. Deras chefer däremot, tror att kontoret är bra för välbefinnandet. Det visar en ny internationell undersökning.

Undersökningen som gjorts av it-företaget Citrix i samarbete med Oxford Analytica visar att en återgång till traditionella kontor efter pandemin splittrar generationerna, rapporterar tidningen Chef.

Över hälften av de tillfrågade medarbetarna mellan 18 och 40 år vill enbart, eller mestadels, jobba hemifrån även när pandemin klingar av. Skälet är att de mår bättre och är mer produktiva i hemmamiljön. Bara 17 procent tycker att kontoret är bästa platsen för välbefinnandet. Bland cheferna anser däremot 48 procent att det traditionella kontoret leder till högst välbefinnande.

Läs mer: Forskare: Så smittsäkras framtidens kontor

Glappet mellan generationerna märks på fler områden. Medan chefer tror att unga kunskapsarbetare värderar vidareutbildning och tillgång till ny teknik högt, visar undersökningen att den yngre generationen hellre vill ha trygghet i arbetslivet. Nästan nio av tio av de yngre medarbetarna tycker att en stabil karriär är viktig. Lika många, 87 procent, anser också att en bra balans mellan arbete och fritid är av högsta vikt.

Charlotte Delaryd

Mer om: Kontor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt