Karriär

Ukrainsk ingenjör: ”Rekommenderar alla att komma till Sverige”

Maksym Moroz. Foto: Privat
43-årige Maxim Moroz kom till Sverige med familjen i mars och har redan fått en provanställning på ett it-företag i Linköping. Den allmänna mobiliseringen i Ukraina förbjuder män mellan 18 och 60 år att lämna landet, något Maxim Moroz är undantagen då han har mer än tre barn. Foto: Privat

Uppemot 2 000 ukrainska ingenjörer kan fly till Sverige under 2022. Sveriges Science parks har startat ett projekt för att matcha dem med svenska arbetsgivare. It-ingenjören Maxim Moroz fick jobb efter mindre än en månad i Sverige. ”Jag hade ingen aning om att mina kunskaper var så efterfrågade”, säger han. 

Publicerad

När den ryska invasionen av Ukraina inleddes trodde Maxim Moroz och hans fru att situationen skulle lugna sig efter några dagar och att det skulle vara säkrare i hemmet på landsbygden än i en storstad. 

– Vi tog skydd i vår källare. Men när vi såg ryska stridsvagnar i grannens trädgård packade vi snabbt barnens saker och våra två katter. Sedan flydde vi, säger Maxim Moroz som bodde i en ort nära Butja där ryska trupper nu anklagas för massakrer mot civila. 

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här