”Tyvärr har en hög procent av industrin inte bra ledare”

2018-03-09 08:31  
Paneldiskussion under Women in Tech om vad som händer efter uppropen #metoo och #teknisktfel. Foto: Ania Obminska

Ledare spelar en viktig roll om vi ska få till en verklig förändring efter #metoo och #teknisktfel, konstaterade bland andra Googles Sverigechef Anna Wikland och initiativtagaren till #teknisktfel, ingenjören Johanna Mannung, under Women in Tech på torsdagen.

Civilingenjören Johanna Mannung, säkerhetsarkitekt på Polisen, anade redan innan hon tog initiativet till uppropet #teknisktfel att det fanns många kvinnor i teknikbranschen som hade upplevt jobbrelaterade trakasserier och övergrepp. Men hon kunde inte ana hur stort gensvaret skulle bli.

Under en paneldiskussion på Women in Tech i Stockholm på torsdagen berättade Johanna Mannung att hon fick in och läste nästan 500 redogörelser. Många av kvinnorna berättade också att de hade valt att lämna sina teknikjobb för att slippa trakasserier, eller övervägde att göra det. Hur ska verklig förändring ske? Det var huvudfrågan som panelen skulle försöka svara på.

Låt inte #metoo blir något som vi i framtiden bara kommer att tala om som något som hände hösten 2017, sade Centerpartiets partiledare Annie Lööf som lyfte fram politikens och lagarnas roll i förändringsarbetet.

- Vi måste ha den här drivande kraften för jämställdhet. VI ser att vi de senaste 100 åren har haft tre väldigt viktiga händelser: kvinnlig rösträtt, att kvinnor tog sin in på arbetsmarknaden och nu frågan om självbestämmande. Det är väldigt viktigt för jämlikheten.

Läs mer: #Teknisktfel – berättelser från kvinnor i teknikbranschen

Teknikföretagens chef för industriell utveckling Amelie von Zweigkbergk berättade att uppropen hade fått henne att inse inte så mycket hade förändrats som hon hade hoppats. Det har hon tagit som en viktig signal.

- Vi måste jobba ännu hårdare med frågan, sade hon.

Teknikföretagen breddar bilden

Teknikföretagen har nyligen tagit fram en manual för hur man ska arbeta för att motverka diskriminering på arbetsplatsen och har även lanserat bildbanken "Bredda bilden". Där finns 150 foton med kvinnor som arbetar med teknik.

- När vi söker på "ingenjör" får vi upp många, många män och väldigt få kvinnor. Om vi bara ser manliga ingenjörer kommer vi bara få män till yrket.

Siduri Poli, medgrundare av Changers Hub, tror att alla inser vikten av mångfald, inte minst för att Sverige ska kunna fortsätta vara konkurrenskraftigt.

- Då är det bra att börja titta på våra bolag, vilka som leder och äger dem. Det är där makten finns.

Läs mer: ”Många berättelser handlar om chefer”

Också Googles Sverigechef Anna Wikland var inne på ledarnas roll. Hon anser att ledare ska se till att företaget har en arbetsmiljö där alla känner sig trygga och kan lita på sina chefer, vare sig medarbetaren är kvinna eller man. Och det är viktigt att leda med gott exempel, sade hon, något också Annie Lööf var inne på eftersom hon menar att ledare påverkar både kultur och attityder.

Men i #teknisktfel visade sig många av dem som utpekades som skyldiga vara chefer, påpekade Johanna Mannung.

- Bra ledare kan förändra, men tyvärr har en hög procent av industrin inte bra ledare. Vi behöver visselblåsarsystem och fler satsningar från statligt håll, tyckte hon.

Siduri Poli knöt an till detta och talade om vikten av att börja prata om våra värderingar, känslor och orättvisor redan lågt ner i åldrarna och även lyfta alla de fördelar som finns med olikheter och mångfald.

- Företag, om de vill vara relevanta i framtiden, måste tänka på de här frågorna.

Det här är #teknisktfel

Uppropet #teknisktfel har lyft fram "berättelser som visar på en sexistisk kultur som i dag normaliserats även i teknikbranschen". När uppropet uppmärksammades i november förra året hade 1139 kvinnor i teknikbranschen skrivit under mot sexuella trakasserier i.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt