Två svenskar i doktorstoppen

2010-03-17 07:57  
Edyta Zielinska

Både Umeå universitet och Karolinska institutet har hamnat på en tio-i-topplista över hela världens bästa arbetsplatser för dem som gör sin postdoc.

Det är ansedda amerikanska tidskriften The Scientist som har gjort rankningen Best Places to Work for Postdocs för åttonde året i rad. Umeå hamnar på fjärde plats för sin förmåga att tillgodose behoven och stödja dem som går vidare i postdoktoral verksamhet efter sin disputation. Karolinska institutet ligger på nionde plats på samma lista, som toppas av tre lärosäten i Storbritannien.

De lärosäten som får goda omdömen är de som ser till att de postdoktorala forskarna har bostad och alla resurser de behöver för sitt arbete och samtidigt uppmuntrar dem till ett rikt liv även utanför institutionen.

Institutionerna gör klokt i att höra efter vad deras postdocs behöver, säger Edyta Zielinska, som håller i the Scientists undersökning.

–Bakom varje framgångsrik vetenskapsman finns en liten armé av postdocs. Vår undersökning är en av deras få möjligheter att uttrycka sina åsikter. Och det är bra för institutionerna att det blir känt vilka det är som bäst tar hand om talangerna.

Världens bästa post doc-arbetsplats:

1. Novartis Institutes for Biomedical Research, Horsham, Storbritannien

2. University College London, Storbritannien

3. University of Dundee, Storbritannien

4. Umeå universitet, Sverige

5. Novartis Institutes for Biomedical Research, Basel, Schweiz

6. Biozentrum Basel, Basel, Schweiz

7. University of Cambridge, Storbritannien

8. Instituto Gulbenkian de Ciencia, Oeiras, Portugal

9. Karolinska institutet, Stockholm, Sverige

10. University of Toronto, Kanada

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer