Tupplur bra för produktiviteten – men se upp med det här

2020-06-26 10:34  
En tupplur för att öka produktiviteten kan vara en bra idé, men rådet kommer med några varningsflaggor. Foto: TT

Att jobba hemifrån kan medföra att vi faller för frestelsen att ta en tupplur under dagen. Här är tipsen för att få optimal effekt av en powernap.

Coronapandemin har inneburit att många slipper pendla och kan sova lite längre på morgonen, men pandemin och de nya omständigheterna kan också föra med sig stress och annat som påverkar nattsömnen.

Sajten IFL Science har frågat en sömnexpert som menar att kort tupplur kan vara välgörande om trötthet smyger sig på under dagen och arbetet påverkas.

− Extrem trötthet är ett tecken på att vår kropp ropar efter sömn. Sömn är det enda sättet att ta itu med problemet, säger Roxanne Prichard, professor i neurovetenskap och psykologi vid St Thomas-universitetet i Minnesota till IFL Science.

Läs mer: Yngre missnöjda med distansarbete: ”Ögonöppnare för många”

Även om en sovstund på dagen aldrig är lika fördelaktigt som ordentlig nattsömn, rekommenderar Prichard en 20 minuter lång tupplur som en kortvarig lösning om sömnbrist hindrar produktiviteten. Men rådet kommer med några varningsflaggor. Sover du mer än 20 minuter, och i övrigt är frisk och sover bra, kan det bli svårt att somna på kvällen.

Sover du längre än den rekommenderade tiden, och ställer en väckarklocka, riskerar du dessutom att vakna upp från djup sömn. Det kan medföra att du känner dig trög och förvirrad.

Läs mer: Hemmajobb kan hämma innovationskraft: ”Blir locket på”

Det är inte heller bra att sova 5-6 timmar före läggdags eftersom den biologiska pressen att sova då minskar.

− Det är av denna anledning som personer med sömnlöshet inte bör ta en tupplur, även om de antagligen känner trötthet på dagen, säger Roxanne Prichard till IFL Science.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt