Truecaller skrotade cv – och ökade mångfalden

2015-04-09 12:15  
Skrota cv:t för att öka mångfalden. Foto: All Over Press

35 nationaliteter finns representerade på Truecallers huvudkontor i Stockholm. Vägen till framgång: Skippa cv:t.

Mer än 80 procent av det digitala telefonkatalogbolaget Truecallers anställda kommer från andra länder än Sverige, skriver tidningen Chef. Målsättningen att ge alla människor en chans nådde företaget genom att undvika att fokusera på formalia i ansökningshandlingarna.

– Vi tittar inte på kandidaternas utbildning och betyg när vi anställer. Vi tittar på vad de kan, vilka värderingar de har och hur passionerade de är. Företaget är väldigt värderingsstyrt, säger Anna Fredrixon, hr-direktör på Truecaller, till Chef.

Utgångspunkten i rekryteringsarbetet kommer från företagets grundare Nami Zarringhalam och Alan Mamedi, som båda upplevde att personer med annan bakgrund än typiskt svensk hade andra förutsättningar att få jobb än infödda svenskar. Undantaget från regeln om att inte främst se på formell kunskap gäller specifikt ingenjörer. Men inte heller där går företaget främst på kunskap beskriven i ansökningshandlingarna, de sökande får alltid göra tekniska tester och lösa case under rekryteringsprocessen.

Enligt Truecallers hr-direktör ger den ökade mångfalden i företaget många fördelar.

– Det är lättare att vara ny­­tänkande när vi inte är fast i samma gamla vanor, säger Fredrixon till Chef.

Truecallers väg till mångfald

HR-direktören Anna Fredrixon tre tips

1. Stirra er inte blinda på cv:t. Utgå från era värderingar: Färdigheter går att lära sig, men värderingar sitter i.

2. Glöm språkkravet på perfekt svenska. Det går att klara sig långt med engelska – och den behöver inte vara perfekt heller.

3. Överarbeta inte. Tidsödande utredningar om hur ni ska förbättra mångfalden hjälper er inte framåt. Tänk också på att även om det inte blir rätt kandidat, så har ni hjälpt hen att få in en fot på arbetsmarknaden.

 

Källa: Chef.se

Angelica Söderberg

Mer om: Truecaller cv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt