Trots pandemin – hälsan bättre än på länge

2021-09-23 13:56  
Färre medarbetare upplever även fysiska besvär som ont i nacke, knän och leder jämfört med tidigare år. Foto: Unsplash

Färre sjukskriver sig från jobbet och de fysiska besvären har minskat. Trots pandemins härjningar blev 2021 det friskaste jobbåret under det senaste decenniet, enligt en ny rapport.

I den årliga undersökningen Jobbhälsoindex har cirka 10 000 medarbetare inom olika områden besvarat frågor om exempelvis arbetssituation, nöjdhet, hälsa och sjukfrånvaro. 

Årets undersökning, som gjordes mellan april och augusti i år, visar att pandemin inte resulterat i fler sjukskrivningar. Tvärtom är 2021 det friskaste jobbåret i Sverige på tio år.  

Läs mer: Tillbaka till kontoret? ”Många har växt digitalt den här tiden”

39 procent av medarbetarna i enkätundersökningen uppgav att de inte haft en enda sjukdag i år. Det kan jämföras med förra året då andelen var 29 procent. Förbättringen kan ses i alla åldersgrupper, men mönstret att 55-plussare har mest närvaro på jobbet är oförändrat. Under 2021 hade nära hälften i åldersgruppen inte en enda frånvarodag till följd av sjukdom. 

Hemmajobbare mer nöjda

Enligt rapporten har den jobbrelaterade psykiska ohälsan också minskat i alla åldersgrupper. Färre medarbetare upplever även fysiska besvär som ont i nacke, knän och leder jämfört med tidigare år. 

– Samtliga åldersgrupper uppvisar den lägsta andelen som upplevt fysisk smärta sedan vi började mäta det 2015, säger Lars Hjalmarsson på Jobbhälsoindex i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar också att anställda som jobbat hemifrån under pandemin är mer nöjda med sin arbetsgivare. Det är också bland distansarbetarna som flest antal helårsfriska finns. 

Coronasmittan har främst drabbat anställda inom vård och omsorg där 20 procent av enkätdeltagarna hade testats positivt för Covid-19. 

Bland de sektorer med lägst antal bekräftade covid-fall finns medarbetare inom fordon/teknik-området, telekombranschen och datakonsulter där 12 procent uppgav att de testats positivt för smittan.

Fakta om undersökningen

Jobbindex görs i samarbete med Svenskt Kvalitetsindex, SKI. I undersökningen har anställda mellan 20 och 65 år, som minst jobbar halvtid, besvarat en omfattande mejlenkät som kompletterats med telefonintervjuer.

Hela rapporten finns här.

Charlotte Delaryd

Mer om: Pandemi Hälsa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt