Trögt för teknikföretagen

2014-03-12 07:18  

Efterfrågan är fortfarande svag för flertalet företag inom industrin, skriver Teknikföretagen i sin konjunkturbarometer för årets första kvartal.

Kapacitetsutnyttjandet är oförändrat på låg nivå och efterfrågan på personal i produktionen fortsätter att minska.

Undersökningen bygger på uppgifter från 507 företag med en sammanlagd försäljning på 586 miljarder kronor från anläggningar i Sverige. 78 procent av försäljningen går på export.

"Återhämtningen i konjunkturen går trögare än väntat och eftersom nedgången i produktionen de senaste två åren varit betydligt mer omfattande än den anpassning nedåt av personalstyrkan som företagen hittills genomfört, ökar nu risken för fortsatta personalneddragningar", skriver Teknikföretagens chefekonom Anders Rune i en kommentar.

Hoppingivande är dock att exportorderingången har ökat och det är i första hand bil- och transportmedelsindustrin som åter lyfter siffrorna.

TT / Ny Teknik

Mer om: Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer