Trendigt hjälpa pappor vara föräldralediga

2000-02-10 11:14  
Statligt anställda är fortfarande vinnare i kampen om föräldraersättning. Nu hakar privata företag på trenden och täcker upp för den minskade inkomsten i samband med barnafödande och föräldraledighet.
 
I normalfallet får den föräldralediga 80 procent av den sjukpenningsgrundande inkomsten, dock max 7,5 basbelopp. Ett basbelopp är 36 600 kronor och totalt kan man få föräld-raersättning på 219 600 kronor per år.
 
För att underlätta den ekonomiska situationen väljer nu privata företag att följa de statliga arbetsplatserna och kompensera för bortfallet.
 
- De statligt anställda har det fortfarande bäst med utfyllnad till 90 procent upp till 7,5 basbelopp, säger Inger Grufman som arbetar med avtal på Civilingenjörsförbundet.
 
I övrigt är floran av ersättningar nästan lika omfattande som det finns företag. Bolag som ersätter föräldralediga är bland annat Ericsson, Statoil, Folksam och SEB.
 
- Anställda på Ericsson som tjänar under 7,5 basbelopp får ytterligare 10 procent av företaget. De som tjänar mer än 7,5 basbelopp får under 180 dagar 80 procent av delen mellan ordinarie lön och 7,5 basbelopp, berättar Grufman.
 
Ericsson uppfattar föräldralönen som en succé. Sedan den infördes förra året har andelen högavlönade män som tagit pappaledigt ökat med 75 procent. Detta enligt Ericssons personaltidning Kontakten.
 
Inger Grufman framhåller Folksam som ett företag med generösa regler vid föräldraledighet.
 
- De föräldrar som tar minst tre månaders föräldraledighet får 1,5 månadslön.
 
På Telia pågår för närvarande förhandlingar för att göra ersättningen vid föräldraledigheten mer enhetlig.
 
- En del har avtal som innebär att de får 90 procent av lönen under två månader, säger Lars Billström, presschef på Telia.
 
Frågan kring ökad ersättning är just nu ett hett diskussionsämne på företag runt om i landet. Många av företagen i den spirande IT-branschen är i färd med att se över möjligheterna till utfyllnad.
 
- Vi tittar just nu på det och ska se på konsekvenserna av en utfyllnad, berättar Mikael Schmidt, personal-ansvarig på VM-Data.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer