Tre tips: Så lyckades Steve Jobs hålla sina möten extremt produktiva

2018-03-01 11:33  
Steve Jobs 2008. Han visar upp en ny Macbook air. Foto: TT/Jeff Chiu

Alla dessa möten. Hur kan man effektivisera dessa på bästa sätt? Här finns tre lärdomar att ta från legendaren Steve Jobs.

Här hittar du de hetaste ingenjörsjobben!

Det är lätt att företag och organisationer hamnar i mötessjuka. Allt ska avhandlas på möten, och bokar man ett rum en timme, så sitter man alltid i en timme – trots att man kanske är klar redan efter 20 minuter.

Möten kan dock vara produktiva, bra och viktiga. Det finns knep man kan ta till för att få just den effekten också. Varför inte lära av Apple-grundaren Steve Jobs? Business Insider har listat hur han gjorde för att hålla sina möten extremt produktiva.

Så få deltagare som möjligt på mötet

Ken Segall jobbade länge tillsammans med Steve Jobs. I sin bok ”Insanely Simple” beskriver han detaljerat hur det var att jobba med den forne Apple-vd:n. En av episoderna vittnar om när Jobs vid ett tillfälle skulle starta ett veckomöte med Apples reklamavdelning. Tidigt upptäckte han ett nytt ansikte i rummet.

”Han stannade till. 'Vem är du?' sa han och pekade på Lorrie”, skriver Ken Segall.

Hon förklarade vem hon var, att hon jobbade i ett marknadsföringsprojekt. Jobs bad henne därefter artigt att lämna rummet. ”Jag tror inte vi behöver dig i det här mötet Lorie, tack”.

Vid ett annat tillfälle blev Steve Jobs bjuden, som en av många teknikpersoner, till en samling. Det var president Barack Obama som kallade. Jobs tackade dock nej. Obama hade bjudit för många personer.

Dela på ansvaret under mötet

Fortune-journalisten Adam Lashinksy har skrivit boken ”Inside Apple”. I den beskriver han att Steve Jobs byggde en mentalitet i företaget som byggde på eget ansvar. Det fanns till och med ett internt ord för det: DRI – Direct responsible individual.

”Alla effektiva möten inom Apple har en action-lista. Bredvid varje punkt finns en DRI. ‘Vem är DRI:n för det här?’ är en vanlig fras”, säger en före detta anställd.

Glöm Powerpoint

Walter Isaacson, författaren bakom Steve Jobs-biografin, påstår att Jobs hatade formella presentationer. Powerpoint-presentationer ska därför ha varit förbjudna. Jobs ville i stället uppmana sin grupp att debattera och tänka kritiskt.

Så istället för slides gillade han möten ansikte mot ansikte. Varje onsdag hade han till exempel med sitt marknads- och annonsgäng ett förutsättningslöst möte.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt