Titta, så kan KTH se ut – om bara fyra år

Det ser ut som en scen ur Metropolis eller Flash Gordons värld. Men så här kan delar av Campus på KTH komma att se ut – om bara fyra år. – Vi har hållit på länge att försöka hitta en lösning på våra trafikproblem och för en tid sedan dök spårbilarna upp som en ny möjlighet, säger rektor Peter Gudmundson till KTH.se.

Tänkt dig att åka från Stockholms universitet till KTH på åtta minuter – med en bil är som tagen ur en science fiction-film. Nej, det här är inte ett skämt, om bara fyra år kan projektet bli verklighet. Bilarna, som är tystgående och avgasfria, ska åka mellan det nya området Albano, Stockholms universitet och på längre sikt även Karolinska Institutet.

– Det är en liten revolution för tanken. Spårbilarna hämtar det bästa både från kollektivtrafiken och från personbilen. Dessutom är det helt realistisk. Just nu pågår en slags tävling mellan olika städer i landet om att få bygga den första spårbilsbanan. Och alternativet på KTH hör till de mest konkurrenskraftiga, säger Magnus Hunhammar, projektledare för Pilot Spårbilar.

Stockholms universitetets rektor Kåre Bremer fyller i.

– Samarbetet mellan våra institutioner ökar hela tiden och det manifesteras tydligast på Albano där våra fysiker numera sitter i samma hus som fysikerna från KTH. Det är lite för långt att gå dit och det finns inga trovärdiga kollektiva alternativ, så idag tar många bilen. Alltför många. Det finns ju tillräckligt med bilar i den här staden ändå, säger han.

Jonas Blomquist /MiniMedia

Mer om: Spårbil KTH

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer