Tipsen: Så här får du in mer rörelse i kontorsjobbet

2019-05-19 06:00  
Foto: Tom Merton

Nästan varannan anställd i Sverige har ett stillasittande arbete. Kvinnor rör sig betydligt mindre än män under arbetsdagen, visar en kartläggning.

En undersökning från Avonova, som jobbar med företagshälsovård, visar att 48 procent av cirka 30 000 tillfrågade medarbetare ofta har ett stillasittande arbete.

– Det här är oroande siffror eftersom brist på rörelse ökar risken för fysiska besvär, sjukdomar och i förlängningen för tidig död. När vi aktiverar våra muskler påverkas blodtrycket och andra viktiga funktioner i kroppen positivt, samtidigt som vi blir piggare och orkar mer, säger Salima Sakket Santikos, legitimerad fysioterapeut och ergonom på Avonova i ett pressmeddelande.

Bland kvinnorna i hälsoundersökningen uppger 45 procent att de mycket ofta är fysiskt inaktiva. Bland männen har 20 procent ett jobb där de mycket ofta sitter ner.

– För många kontorsarbetare är det tyvärr vanligt att tillbringa hela arbetsdagen sittande vid skrivbordet eller i möten. Forskning visar att det är viktigt att variera sin position under dagen, till exempel genom att växla mellan stående och sittande arbete, samt ta regelbundna rörelsepauser, säger Salima Sakket Santikos.

Läs mer: Så mycket sjönk sjukfrånvaron när personalen fick extra semester för träning

Mest stillasittande är anställda mellan 40 och 49 år.

Undersökningen har gjorts på uppdrag av arbetsgivare i hela landet. De tillfrågade medarbetarna jobbar inom både små och stora företag, eller är anställda inom cirka 90 av landets kommuner.

Så får du in mer rörelse under arbetsdagen

Stå och jobba

Höj skrivbordet när du går från jobbet på eftermiddagen, så blir det lättare att börja stående nästa dag. En bra rekommendation är att stå och jobba ungefär halva arbetstiden, gärna i kortare pass jämnt fördelade under dagen.

Prata istället för att mejla

Gå till din kollega istället för att skicka ett mejl med det du vill säga och skriv ut dina papper på kopiatorn längst bort. Genom att ständigt välja den obekvämare lösningen så vinner du extra steg.

Ha gympadojor

Jobba i bekväma skor när du kan. Ju lättare du har att röra på dig, desto mer benägen blir du att gå den där extra rundan till kollegan, kaffeautomaten eller köket.

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriärtips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt