Tipsen för att bli mer bekväm med kritik

2020-02-13 06:51  
Här är tipsen som kan göra dig bättre på att hantera kritik. Foto: Mito Images / REX / TT

Det är sällan roligt att få negativ feedback. Men genom att lyssna på kritik, och se den lite mer positivt, kan du utvecklas i yrkeslivet.

Kritik är ofta en del av arbetet men kan svida rejält, kännas tungt och skapa oro. Sajten Fast Company har frågat författare, talskrivare och skribenter som ofta exponeras för kritik hur de hanterar den sidan av jobbet. Här är deras tips:

Lita på ditt eget omdöme

De flesta ger feedback för att försöka hjälpa dig att bli bättre, inte för att sänka din självkänsla. Samtidigt känner du ditt eget arbete bättre än någon annan, så var lite selektiv kring vilken feedback du tar till dig. Det kan också underlätta att tänka att andras åsikter nödvändigtvis inte är fakta. Det finns tillfällen när du måste lita på ditt eget omdöme.

Läs mer: Så stärker du självförtroendet efter negativ kritik

Acceptera att du inte alltid har rätt

Ibland är arbetet en del av identiteten, och det blir då en utmaning om någon är negativ. Men ibland är andras idéer bra och användbara. Ingen är perfekt och det skadar inte att se saker ur olika perspektiv.

Se det som en chans att förbättra

Kom ihåg att kritik innebär en möjlighet att förbättra ditt arbete. Att finjustera exempelvis en text är en del av arbetsprocessen. Om andra ger feedback betyder det att de är engagerade och slutresultatet kan bli bättre.

Läs mer: Gör så här om du vill få mer respekt på kontoret

Allt du gör kommer inte glädja alla

De kommer alltid att finnas någon som inte gillar det du gör. Det betyder inte att du har misslyckats. Tvärtom kan kritik leda till viktiga och engagerade diskussioner.

Ta det inte personligt

Ibland har negativ feedback inget med själva arbetet att göra, utan handlar mer om åsikter. En tidningsartikel kan exempelvis utgå från fakta men ändå resultera i negativa kommentarer. Därför bör viss kritik mötas med en nypa salt.

Charlotte Delaryd

Mer om: kritik Feedback

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt