Tio frågor du bör ställa till din chef

2011-02-21 10:55  

Har du svårt att förstå dig på din nya chef? En rejäl dos nyfikenhet på chefens drivkrafter och bakgrund kan göra susen. Det säger ledarskapsexperten och tipsar om vilka frågor du ska ställa för att skapa en bra relation.

- Ju mer du vet om din chefs värderingar, ledarstil, bakgrund och intressen, desto större utsikter har du att göra ett bra jobb och trivas. Det säger Joe Magee, till Forbes. Han är professor i ledarskap vid New York University´s Stern School of Economics. Han har sammanställt en lista på saker som du bör ta reda på om din chef för att ni ska kunna fungera bra tillsammans.

10 frågor du bör ställa till din chef:

1. Var jobbade chefen förut? Var det en chefsposition, eller kommer hon/han att behöva mycket stöd? Hjälp chefen att fungera så bra som möjligt, och du hamnar själv i en god dager.

2. Hur fick chefen det nuvarande jobbet? Var det någon som fick sparken, eller är det fråga om en befordran för att hon/han stod på tur? Det säger en del om hur omgivningen betraktar chefen.

3. Vilka karriärmål har din chef? Har vederbörande nått sin kompetensnivå, eller är det en pinne på karriärstegen? Hjälp till med klättringen, i så fall

4. Vad värderar chefen mest i sitt jobb? Den feta lönen eller den intellektuella stimulansen? Är det viktigaste att synas utåt eller vad medarbetarna tycker?

5. Hur passar chefen in i företagets hierarki? Är aktierna stigande eller dalande? Det kräver lite extra jobb att ta reda på, det kan du inte bara fråga chefen.

6. Vad har din chef för relation till sin chef?  Också en fråga som innebär research i omgivningen.

7. Stödjer din chef sina medarbetare?  Framhåller hon/han sitt team? Hjälper till att få sina medarbetade befordrade? Skulle hon/han hålla på dig i ett krisläge?

8. Vilken ledarstil har chefen? Känner vederbörande tillit och utgår från att folk sköter sitt jobb eller är det ett kontrollfreak?

9. Vad gillar chefen för kommunikationsstil? Samtal eller mejl? Kreativitet eller ordningsamhet? Självständighet eller detaljer?

10. Vilka fritidsintressen är det som gäller? Boxning, hundar, vinprovning? Är religion eller politisk uppfattning en viktig del? Var fick hon/han sin utbildning?

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt