Tesla-rekryteraren: Här är intervjufrågan där ingenjörer svarar fel

2017-10-27 11:58  
Foto: Alamy

Vad som ser ut som en bra merit på papper, behöver inte vara det som visar upp din äkta kompetens – snarare tvärtom.

Det avslöjar en tidigare Tesla-rekryterare och berättar att många ingenjörer svarar ”fel” på frågan: Vilken prestation/projekt är du mest stolt över?

Att gå på arbetsintervju är en stressande situation för många. Helt plötsligt ska man förhäva sig själv och vad man åstadkommit – samtidigt som man bör framstå som ödmjuk, samarbetsvillig och trevlig.

Men att veta vilka prestationer som bör lyftas är inte helt enkelt.

I en artikel på Fast Company skriver tidigare Tesla-rekryteraren Max Brown att en fråga som många ingenjörer svarade ”fel” på under intervju för anställning hos elbilsmärket var: Berätta om din största tekniska prestation, projektet du är mest stolt över.

Läs mer:

Läs mer: Experten: Så presterar du på anställningsintervjun

Som fråga låter den kanske inte allt för knivig och den bör vara något som man förberett ett svar för. Men Brown, som intervjuat mer än 1 000 kandidater som sökt lyckan hos Tesla, skriver att de flesta väljer att lyfta fram fel prestation.

”Min erfarenhet är att de flesta personers första instinkt är att välja projekt eller prestationer som låter bra på papper, men det är ofta inte den som illustrerar deras verkliga tekniska förmåga”.

Skälet till detta är att om man väljer de största, mest imponerande projekten man deltagit i – så kommer framgångarna ofta genom samarbete.

Brown skriver att man vill aldrig hamna i situationen där man behöver förtydliga att ”just den biten var inte jag ansvarig för” i den följande diskussionen av den sökandes största prestation. Bättre är istället att fokusera på ett mindre projekt där man kan synliggöra sin egen kompetens.

”Det bakomliggande skälet till att rekryterare ställer frågan är för att det ska ge ett ämne de kan använda för följdfrågor – och på så sätt komma till botten med kandidatens tekniska kunskaper”, skriver han.

Läs mer:

Läs mer: Vi bedöms på sekunder – så kan du påverka andras uppfattning

Enligt rekryteraren så tenderade de flesta kandidaters ”imponerande projekt” att antigen leda till en punkt där det verkade som hen försökte ta äran från någon annan – eller till vad Brown beskriver som en ”icke produktiv teknisk diskussion”

Och något man verkligen inte vill göra på intervju – så är det att framstå som ohederlig eller okunnig.

Men hur ska man då svara på frågan? Max Brown menar att kandidater som kan dela upp den och besvara den genom att: beskriva hur man identifierade problem, förklara lösning, redovisa hur hen bidrog och vad resultatet blev, presterar bra.

”Du kanske tror att du tråkar ut den som intervjuar med historier om något relativt litet som du jobbat med. Men om det är något som verkligen låter dig visa upp din kunskap – kör på det. De som intervjuar vill nörda ner sig med dig och förhoppningsvis lära sig något nytt själva”.

Felix Björklund

Mer om: Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt