Telefonen lär dig sluta röka

2011-01-18 23:00  
Sluta röka med mobil-appen. Foto: Scanpix

Bli din egen psykolog: kör KBT-träning i mobilen. Nu kommer den första Iphone-appen som hjälper dig att uppfylla dina nyårslöften.

Människonaturen vill ha omedelbar behovstillfredsställelse. Det är det som gör det så svårt att sluta äta godis eller röka.

Psykologifabriken och tjänstepensionsföretaget Alecta har därför tagit fram en Iphone-applikation som ska hjälpa människor att agera långsiktigt i stället.

- Om man börjar med att träna impulskontroll i det lilla, kan det sprida sig till andra områden, säger Oskar Henrikson, legitimerad psykolog på Psykologifabriken.</p> <p>KBT-träning är en allt hetare trend med goda resultat till och med på webben. Så en Iphone-applikation är förstås helt följdriktig. Den följer KBT-träningens ABC-analys.

A Situationen, till exempel: jag är röksugen.

B Vad jag gör: köper cigaretter.

C Konsekvenserna, på kort och lång sikt. På kort sikt får jag njutning och status. På lång sikt lungcancer.

Så där håller man på och formulerar sitt ABC i mobilen och definierar hur det blir på kort och lång sikt om jag struntar i att gå på festen, bjuda mamma på middag, träna, använda tandtråd.

Och sedan då?
- Titta i mobilen när du befinner dig i situationen. Notera om du lyckades avstå från att till exempel köpa cigarretter. Sedan är det tänkt att man lägger ut det på Facebook. Där kan man få stöd av alla sina vänner, säger Oskar Henrikson.

Inget psykologstöd?
- Nej, men det är en klassisk beprövad psykologisk metod att ta hjälp av sin omgivning, det styr ens beteende. Dessutom kanske psykologer börjar använda appen med sina klienter, säger han.

Det blir kul att se vad man får för resultat, tycker psykologen PeO Dahlgren som var på premiärvisningen.

- Det är väldigt tidigt i processen, appen är väl mest att betrakta som prototyp. Men det är en intressant idé att kombinera den nya tekniken med de terapeutiska metoderna.

Och visst har han Iphone.
- Nu ska jag hem och testa om den kan ge mig något stöd i att träna varje dag.

Programmet "Det är mänskligt att vara kortsiktig", kan man ladda ner gratis från App Store till sin Iphone.

10 sätt vi tänker kortsiktigt på

- Skjuta upp jobbiga samtal.
- Köpa gymkort strax efter nyår.
- Sola utan solskyddskräm.
- Sms-lån.
- Snooza.
- Råplugga inför en tenta.
- Spela World of Warcraft halva natten.
- Inte skriva äktenskapsförord.
- Underskatta tidsåtgången.
- Gå på bolaget strax före en storhelg.
Källa: Alecta

Elisabeth Vene

Mer om: KBT Appar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt