Teknologerna ska lösa fallet

2009-05-18 08:49  
Lena Rosenberg

Teknologer som läser industriell ekonomi har chansen tävla i att lösa problem ur levande livet. Icase Challenge heter den nya tävlingen, som har premiär på måndag i Lund.

Case-tävling kallas den. De tävlande 3-4-mannalagen får sex timmar på sig att lösa ett ”case”, ett problem som ett företag har eller har haft på riktigt.

– Praktikfallet handlar ofta om ett företag som står inför ett strategiskt beslut. Uppgiften är att fatta beslutet utifrån den givna informationen, förklarar Lena Rosenberg, koordinator för case-gruppen vid teknologsektionen för industriell ekonomi i Lund.

Sedan får lagen presentera lagen sina lösningar för en jury, som består av representanter för näringslivet och universitetet. Juryn ska bedöma själva presentationen liksom kreativitet och användning av teoretiska modeller. Presentationen får ta 20 minuter, därefter vidtar en frågestund på tio minuter.

Premiär för tävlingen blir på måndag 18 maj i Lund. Det är tänkt att den ska ske årligen och flytta runt mellan Lunds tekniska högskola, Chalmers, KTH, Linköpings tekniska högskola och Luleå tekniska universitet.

Problemställningarna har valts ut av Carl-Johan Asplund, som är lärare på Lunds tekniska högskola och själv en flitig case-användare i sin undervisning.

Tävlingen äger fysiskt rum på Alfa Laval, som är sponsor och tar hand om hela tävlingsdagen.

– Utbildningen i industriell ekonomi skapar attraktiv arbetskraft. Att tidigt tränas i att skapa lösningar på verkliga affärssituationer skapar bättre förutsättningar för att bidra i verkligheten, förklarar Klas Bertilsson på Alfa Laval varför företaget stöder tävlingen ekonomiskt.

Det är studenterna vid de största civilingenjörsutbildningarna i industriell ekonomi som själva har hittat på den här tävlingen, för att vässa kvalitén i utbildningen.

– Det blir allt populärare med case i olika sammanhang, bland annat vid anställningsintervjuer. Eftersom vi förväntas ha den kompetensen är det bra att vi får träna, säger Lena Rosenberg, som snart är klar civilingenjör. Hon hade gärna deltagit i tävlingen, men som koordinator får hon förstås inte vara med, eftersom hon har studerat caset, som hon tycker är mycket bra. Hon uttrycker sin glädje över att det gick att hitta en sponsor i dessa kärva tider, så att tävlingen blir av tack vare sponsorn och pengarna från sektionerna.

Det framtida målet är att kunna ställa upp i de stora internationella sammanhangen, till exempel i tävlingen som Copenhagen Business School anordnar.

– Man måste vara välrenommerad för att få delta, så det får bli när Icase hållit på ett tag, säger Lena Rosenberg.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt