Teknikstudenter tvingas bo i tält

Bostadsbrist. Då tvingas teknikstudenter utan lägenhet bo i tält. – Det har inte varit så här tufft sedan början av 2000-talet, säger Uppsala studentkårs ordförande Kristina Ekholm till SvD.se.

Bostadsbristen har gjort sig påmind för Sveriges studenter. I Lund tvingas de som är utan bostad bo i tält.

– Jag har försökt med allt: Blocket, studentbostäder, kontakter, säger Martin Andersson som är en av de som ännu inte hittat bostad till DN.

Även Jonas Klauber som pluggar på Lunds Tekniska högskola har, i brist på bostad, tvingats bo ett av de tält som erbjuds till bostadslösa studenter.

– Lite segt, men det funkar, säger han till Sydsvenskan.

Anledningen till den akuta bristen på bostäder uppges vara lågkonjunkturen och ökningen av antalet studenter. Och det är inte bara i Lund som det råder bostadsbrist.

– Vi vet att bostadsläget i Stockholm är extremt svårt i år. Än så länge har vi inte hört om liknande åtgärder som i Malmö och Lund, men det är inte helt otroligt att det blir så även i Stockholm. Det är sorgligt om det ska behöva gå så långt, säger Josefin Fürst, politisk sekreterare Stockholms studentkårers centralorganisation (SCO), till SvD.se.

Även Kristina Ekholm, ordförande för Uppsala studentkår, känner av bostadsbristen.

– Vi har det ändå lite lugnare än i Lund faktiskt. Än så länge har vi inte behövt diskutera om vi måste erbjuda campingplatser eller liknande. Det brukar vara lite problem men så här tufft har det inte varit sedan början av 2000-talet. Det märks att det är lågkonjunktur, säger hon.

Jonas Blomquist /MiniMedia

Mer om: Bostadsbrist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer