Teknik från KTH ger hopp till patienter

Foto: KTH

Ny forskning från KTH och Stanford ger hopp till personer som lider av Duchennes muskeldystrofi och blodcancer. Den nya tekniken ska leda till att patienterna som drabbats av de två sjukdomarna får ett längre och drägligare liv.

I dagens moderna mikroskop har man möjlighet att ta fler bilder och även att spara dessa digitalt. Men även om den nya tekniken har gjort det möjligt att utföra mer komplexa analyser är det ett stort problem att analyserna tar lång tid att göra manuellt.

Klas Magnusson, forskare och doktorand på avdelningen för signalbehandling på KTH, har tillsammans med forskare på Helen Blau's Biologilabb på Stanford, utvecklat ett program som automatiserar analysen av fotografierna.

– En typ av analys vi gjort tar 1 arbetsdag med automatik och programmet, och 10 dagar om vi skulle göra det för hand, helt manuellt. Dessutom ger programmet betydligt mycket mer information jämfört om vi hade följt cellerna manuellt, säger Klas Magnusson i ett pressmeddelande från KTH.

Magnussons forskningsprojekt handlar om att övervaka muskelstamceller och få dem att föröka sig i odling så att man så småningom kan transplantera dem till patienter som har den dödliga och progressiva muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi.

– Tekniken - med lite modifikation - skulle också kunna vara användbar för blodcellsforskning, vid benmärgstransplantation mot blodcancer, säger Klas Magnusson.

Men för att komma dit krävs att man vet hur man odlar cellerna och hur de beter sig när de förökar sig. I dagsläget är oftast den enda möjligheten att göra jobbet manuellt. Därför är efterfrågan stor bland cellbiologer att kunna göra automatiserade analyser.

– Vi hoppas att vi i förlängningen ska få fram ett system för automatiserad analys av celler i mikroskopbilder som kan användas av cellbiologer överallt, för forskning på en lång rad olika sjukdomar, säger Klas Magnusson.

Magnusson hoppas på kliniska tester med transplantationer av muskelstamceller inom en överskådlig framtid.

– Det finns många patienter som vill delta i kliniska tester eftersom Duchennes muskeldystrofi har en dödlig utgång, säger Klas Magnusson.

Karin Holmberg, MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt