Techjättar och hållbarhet – det här lockar unga i början av karriären

2020-09-09 10:01  
Julia Granström, ansvarig för undersökningen. Foto: TT och Frida Hagdahl

Google och Spotify behåller greppet om akademikers karriärdrömmar. Men även teknikbolag som satsar på hållbarhet står högt på önskelistan.

När studenter och akademiker i början av karriären rangordnar Sveriges 100 mest attraktiva arbetsgivare hamnar Google, Apple och Spotify i topp – liksom föregående år. Det visar en undersökning från Academic Work.

Men jämfört med tidigare år tycks fler nu intressera sig för företag inom teknikbranschen generellt.

− Vi ser att coronapandemin har påverkat målgruppen att tycka att det nu är ännu mer självklart att it och teknik är framtidsbranscher. Många av de stora teknikbolagen är också ständigt aktuella och globala men har sin bas i Sverige. Den kombinationen lockar många, säger Julia Granström på Academic Work.

Svenska Northvolt gör raketdebut

Hon ser även en långsiktig trend där teknikföretag som jobbar med hållbarhet och klimatfrågor stiger i placeringar. Ett exempel är batteritillverkaren Northvolt som gör en raketdebut på listan över Sveriges mest populära arbetsgivare.

− Förra året fanns de inte ens med på 100-listan, och i år har de gått rakt in på en elfte plats. Det är en fantastisk resa och de jobbar ju verkligen med teknik i framkant med batterier till elbilar.

Läs mer: Fler ingenjörer är arbetslösa – och osäkerhet om de stora teknikvarslen

Stora industriföretag som Volvo Cars och Scania har i år däremot halkat ur tio i topp-listan, men placerar sig strax utanför.

− De är fortfarande attraktiva, snarare är det så att de blivit omsprungna av arbetsgivare som erbjuder teknik men med större fokus på hållbarhet. Afry som tagit sig in på topplistan är ett jättebra exempel på det. De har kommunicerat hållbarhet som en del av sin affärsstrategi.

Attraktivt med stabilitet

En annan trend som kan kopplas till coronakrisen är ett ökat intresse för stora etablerade företag och jobb inom offentlig sektor.

− Med den osäkra våren vi haft blir det mer attraktivt med arbetsgivare som utstrålar stabilitet, trygghet och säkerhet.

Läs mer: Så här stoppar du självsabotage av karriären

Undersökningen gjordes i början av pandemin och Academic Work vill därför inte dra några slutsatser om stora permitteringar har påverkat synen på industriföretag, som tappat något i popularitet.

− Vi tror att det snarare är intresset för hållbarhet som gör att andra bolag har klättrat, säger Julia Granström.

Academic Works årliga undersökning Young Professional Attraction Index, YPAI, görs i samarbete med Kantar Sifo. Studenter och akademiker rankar företag efter rykte, framgång och hur gärna de vill jobba där.

Tio i topplistan över mest attraktiva arbetsgivare

1. Google

2. Apple

3. Spotify

4. Netflix

5. Ikea

6. Microsoft

7. Dice

8. Afry

9. Volvo Group

10. IBM

Tesla, Nasa, Volvo Cars och Scania har i år lämnat topplistan.

Mest populära företag inom teknikområdet

1. Google

2. Apple

3. Microsoft

4. Ikea

5. SKF

6. Spotify

7. Volvo Cars

8. Tetra Pak

9. Afry

10: Northvolt

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt