Systemexperten: Tänk efter före!

2010-05-17 10:00  
Lars Broman vet hur man ökar affärsvärdet av it genom att kvalitetssäkra systemarkitekturen.

... Lars Broman, chef för en arkitektgrupp på spelföretaget Bwin Games, som ska tala på prestigekonferensen Gartner Group Enterprise Architecture Summit i London den här veckan.

Varför är just du utvald?

– Gartner har kört en case study på oss och tycker att vår metod är spännande.

Vad är det du ska prata om?

– Hur man ökar affärsvärdet av it genom att kvalitetssäkra systemarkitekturen.

Vad innebär det?

– Precis som att man inte kan placera badrummet precis var som helst när man ritar ett hus, kan man gå på pumpen om man inte har tänkt till när man gör systemarkitekturen.

Hur ska man göra, tycker du?

– Om man hela tiden tar små steg, så bidrar vi till en bättre affär för företaget. De där stora it-projekten blir ofta försenade och dyrare än planerat.

Lars Broman drar ett exempel från den egna verksamheten. Det fanns ett önskemål om att lägga till en funktion i ett system. Systemarkitekterna upptäckte att driften av systemet skulle bli dyrare om man lade till den där funktionen, och så mycket var det inte värt, visade det sig. Normalt sett hade man lagt ner en massa timmar på att ändra funktionen, och först därefter upptäckt konsekvensen.

Varför är det så det brukar gå till, och inte på ert ett steg i taget-vis?

– Därför att it är en ung bransch, som håller på att mogna. Begreppet ”enterprise architecture” har kommit fram först på senare år, det är ett nytänkande att systemarkitekturen är en angelägenhet för hela affären. Vi har tagit de första stapplande stegen för att styra processerna. Det här är ett hett område i branschen, säger Lars Broman, om sin arbetsmetod, där systemarkitekterna kopplas in i ett tidigt skede i affärsprocessen.

Lars Broman talar sig varm vikten av dialog med produktcheferna, som vet vad kunderna vill ha. Och att ständigt fatta medvetna beslut.

– Ibland vill man att vi bygger en lösning på snabbast möjliga sätt. Men då kanske vi påpekar att det i så fall inte går att bygga vidare på den. Medan vi göra det möjligt att bygga på ytterligare tjänster sedan, om vi får lägga ner lite mer tid.

Ofta är det så bråttom i it-branschen att man inte hinner analysera konsekvenserna av det man gör, säger Lars Broman, och pekar på hur viktigt det är att lägga in stunder av eftertanke i verksamheten.

Bwin Games gör lösningar för pokerspel on line. Är du pokerfrälst, eftersom du började där?

– Nej, det är jag faktiskt inte. Jag jobbar här för att det är en av de mest komplexa branscherna man kan jobba i. Det är höga krav på säkerhet och tillgänglighet, högre än i bank och finans, där kunderna kan återvända nästa dag. Här går de till konkurrenten om det ligger nere. Dessutom tillkommer underhållningsvärdet.

Varför är du arkitekturchef?

– Jag tycker det är otroligt kul med it. Det är ett verktyg som man kan skapa nytta och konkurrenskraft åt företaget med.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer