Sveriges största räknestuga

2009-05-06 10:00  
Elever i Stockholm får chansen till gratis hjälp inför nationella proven. Foto: Colourbox

Räknesugna gymnasieelever i Stockholm får chansen på söndag. 40 mattelärare ställer upp gratis inför nationella proven nästa vecka.

Frivilligorganisation Mattecentrum ligger bakom storsatsningen, som äger rum i Kunskapsgymnasiet Globen. Mellan kl 11 och 16 är ungefär 35-40 volontärlärare på plats och hjälper gymnasieelever att övningsräkna gamla nationella prov i matematik. Bortåt 300 elever är anmälda. Dem bjuder man på mat och dryck, utöver själva mattehjälpen.

– Intresset är enormt, vi har tvingats tacka nej till 100 elever, vilket skär i hjärtat, säger Johan Wendt. Han är civilingenjör och startade den ideella föreningen Mattecentrum förra året, som en motkraft mot de dalande kunskaperna i matematik.

Varje vecka finns Mattecentrums civilingenjörer och naturvetare, studerande och yrkesverksamma, på ett antal skolor i Stockholm, Uppsala och Västerås och hjälper gymnasieelever med matteläxorna på kvällstid. Ambitionen är att ge läxhjälp och matteundervisning till alla elever i Sverige. Tills vidare finns den visionen förverkligad i form av digitala lektioner påwww.mattecentrum.se

Till den stora räknestugan på söndag behövs det fler mattelärare än vad Mattecentrum förmår. Volontärbyrån har hjälpt Mattecentrum att få kontakt med ett företag, Accenture, som skickar cirka femton av sina anställda civilingenjörer som lärare.

Johan Wendts förhoppning är att det blir det sådana här stora arrangemang inför de nationella matteproven på fler håll i landet nästa år.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer