Sverige på tvärs mot kvinnlig chefstrend

2019-09-23 07:58  
Foto: Sam Edwards

Kvinnorna på ledande poster i svenska storbolag blir färre och bryter en långvarig trend. Dessutom går Sverige på tvärs med flera andra länder.

De största börsnoterade bolagen i Frankrike, Storbritannien och USA har ökat sin kvinnoandel i ledningsgrupperna det senaste året.

Men inte svenska storbolag, de 30 största på börsen (OMXS30). Här har trenden brutits efter sju år i rad med en stadigt stigande andel. I årets rapport sammanställd av stiftelsen Allbrights tyska systerförening är andelen kvinnor på ledande poster 23 procent, en procentenhet lägre än året före.

Handelsbanken är det storföretag som tappat flest kvinnor på ledande poster, enligt Allbright. Förra året var var tredje person i ledningsgruppen en kvinna, nu är bara en kvar och hon är vd, Carina Åkerström.

Läs mer: Hennes klimatsmarta företag renar vatten i Marocko

Bland länderna, sex till antalet, som ingår i studien ligger dock Sverige fortsatt högre än flertalet andra länder, men de andra drar ifrån eller knappar in. USA toppar med 28 procent kvinnor i ledningsgruppen, plus tre procentenheter.

Största lyftet görs i Frankrike, plus 5 procentenheter till 20 procent. Tyskland släpar med 15 procent, men ökar ändå. Sist kommer Polen, 13 procent, ett land som likt Sverige har en negativ kvinnlig utveckling i chefsledet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt