Svenska studenter avancerar i tävling

Tre svenska studentteam har gått vidare till andra ronden i flygplantillverkaren Airbus prestigefyllda tävling ”Fly your ideas”. Tävlingen anordnas vartannat år och det vinnande teamet belönas med 30 000 euro.

Tävlingen Fly your ideas utmanar elever från hela världen att utveckla ideér för en grönare flygindustri. I årets tävling anmälde sig 2600 elever. 315 team med studenter från 75 olika länder valdes ut i den första ronden. Nu när tävlingen går in i rond två finns 84 team kvar – tre av dessa har tävlande från de svenska skolorna chalmers, Linköpings Universitet, Blekinge tekniska högskola och handelshögskolan i Stockholm.

Tävlingen handlar inte bara om teknik utan uppmanar studenterna att beakta hela den miljömässiga livscykeln för ett flygplan allt från design, material, tillverkning, drift och slutligen skrotningen. I den andra ronden får studenterna hjälp av en mentor från Airbus.

20 procent av de tävlande teamen  kommer från icke-teknisk disciplin som till exempel marknadsföring, ekonomi, förvaltning eller design. Det är dubbelt så många som under 2009 års tävling. 80 procent av teamen representerar vetenskapliga och tekniska discipliner.

Tävlingen hålls vartannat år och går i tre ronder. De fem teamen med de mest spännande projekten väljs ut i maj och avancerar till finalen på världens största flygmässa, Paris Air show - Le Bourget. Det vinnande teamet får en prissumma på 30 000 euro. De övriga finalisterna får dela på 15 000 euro.

Karin Holmberg, MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer