Svenska astronauter har bakgrund på KTH

Jon-Erik Dahlin så heter svensken som snart ska bege sig ut ii rymden. Och precis som Sveriges första astronaut, Christer Fuglesang, har han en bakgrund från KTH.

Jon-Erik Dahlin har en bakgrund på civilingenjörsutbildningen Teknisk Fysik på KTH i Stockholm precis samma utbildning som Christer Fuglesang studerade på. Nu har han blivit utvald som en framtida astronaut av Astronauts4Hire, en organisation som bygger upp en privat astronautkår som komplement till Nasa och ESA.

– Anledningen till varför Astronauts4Hire tror att det är en bra idé att skapa en astronautkår är att det finns underlag för enklare och kortare uppdrag i rymden. Rymdturismen förutspås blomma ut på allvar inom några år, och med den kommer tillgång till billiga rymdfärder även för forskare. Det finns gott om olika forskningsuppdrag att utföra i rymden, säger Jon-Erik Dahlin i ett pressmeddelande.

Bland de forskningsuppdrag Jon-Erik Dahlin nämner återfinns att studera atmosfären och norrsken, studera människan under mikrogravitation samt Jon-Erik Dahlins eget intresseområde; studera förbränning under mikrogravitation.

Varför den höga andel svenska astronauter - så här långt 100 procent - har en bakgrund på KTH, är svårt att säga säkert. Jon-Erik Dahlin har dock en teori.

– Utbildningarna vid KTH, inte minst Teknisk fysik, är superbra utbildningar. Världskvalité helt enkelt, säger Jon-Erik Dahlin.

Exakt när ett första rymduppdrag blir aktuellt vet han inte ännu, men Astronauts4Hires har redan börjat få in uppdrag.

– Bland annat har de precis testat ett rymdöl som ska vara speciellt anpassad för rymdstationer, säger Jon-Erik Dahlin.

Karin Holmberg, MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS

Debatt

COMSOL