Svensk app ska göra dig bättre på matte

2013-04-19 13:26  

Tävla mot hela Sverige i huvudräkning. Med matteappen Elementa vill den ideella föreningen Mattecentrum och utvecklaren Parama öka svenskarnas kunskaper i matematik.

Upphovsmännen till appen vill både underhålla spelarna och utveckla deras huvudräkning. De hänvisar till Skolverkets statistik som säger att 17 procent av eleverna i årskurs 9 inte klarade målen i nationella provet i matte, våren 2012.

-Det är meningen att det ska vara ett roligt sätt att lära sig matematik och träna på huvudräkning. Datorspel är bra på att trigga och belöna människor. Bevisligen gillar många att spela datorspel och vi tror att det är en bra idé att kombinera det med matematik, säger Johan Wendt på Mattecentrum.

Appen är gratis att ladda ner men det kostar 22 kronor att låsa upp alla funktioner, exempelvis en del där man kan öva på huvudräkning utan att tävla mot någon annan. Spelet går ut på att tävla mot andra människor i dueller om tre ronder. På de lätta svårighetsgraderna handlar varje rond om ett räknesätt men ju fler nivåer som avklaras desto svårare blir det.

-På de svåraste nivåerna används flera olika räknesätt i både frågorna och svaren, säger Johan Wendt.

Rankingsystemet är samma som används inom schack, vilket bland annat innebär att spelaren får mer poäng när de besegrar högt rankade spelare.

Johan Wendt utlovar även uppdateringar och förbättringar av spelet.

-Detta är en första release men tanken är att vi ska vidareutveckla appen. Vi fyller på och utvecklar den efter vad användarna vill ha.

Ville Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer