Svennis en typiskt svensk chef

2011-04-04 06:30  
Sven-Göran Eriksson Foto: Graham Huges / Scanpix

Svenskt ledarskap kan bli exportvara. Via amerikansk ledarskapsutveckling.

<p>Chefer behöver bli öppnare och mer prestigelösa. Mer relation, mindre position är parollen för det amerikanska ledarskapsföretaget Manager Tools, som har öppnat en utvecklingsavdelning, med Sverige som testmarknad. </p> <p>- Metoderna förespråkar prestigelöshet och fokus på att påverka genom relation. Detta ser många som typiskt svenskt, det finns goda förutsättningar för Sverige att utvecklas till en exportör av ledare, säger Tomas Holst, vd för den svenska grenen av företaget Manager Tools Publishing.</p> <p>Manager Tools grundades av ledarskapsduon Mark Horstman och Michael Auzenne som en reaktion på alla dåliga chefer. </p> <p>Vem som helst kan bli framgångsrik chef, anser de. Men du måste vara villig att förändra dig, utifrån och in, alltså själva beteendet. Inte inifrån och ut, som är det vanliga i ledarskapsutveckling, </p> <p>Deras konkreta råd bygger på att de har studerat extremt framgångsrika chefer och vaskat fram fyra gemensamma nämnare.

  1. Stark professionell relation till medarbetarna.
  2. Återkoppling kring medarbetarens prestation hela tiden
  3. Coachning. Framgångsrika chefer vill att medarbetaren utvecklas.
  4. Delegering. Medarbetarna får hela tiden nya uppgifter och mer ansvar.

- Det är krasst affärsmässigt, säger Tomas Holst. </p> <p>Tomas Holst, som är civilingenjör, maskinare med kvalitetsutveckling som inriktning, fick span på Manager Tools för tre år sedan, genom en radioshow med Mark Horstman och Michael Auzenne, "Det bästa jag har hört om ledarskap någonsin". </p> <p>De sänder sitt budskap om platta organisationer i internetradio, podcast. Tomas Holst ville göra det lite mer lättillgängligt. Så nu paketeras de 400 showerna i böcker och cd-skivor och ska säljas till hugade hr-chefer och vd:ar. </p> <p>- Fast det går också bra att ladda ner deras podcast gratis från managertools.com, påpekar Tomas Holst.</p> <p>Företaget har tre år i rad har vunnit pris för bästa ledarskapspodcast. </p>

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt