Succé för digital klättervägg

Foto: digiwall technology ab

Den kanske ser ut som en vanlig klättervägg men Digiwall bjuder på så mycket mer. Under ytan gömmer sig en genomtänkt spelmaskin med blinkande handtag, ljudsystem och rörelsesensorer.

Tanken bakom Digiwallen är att du kan kombinera klättringen med att  spela ett antal olika spel som Följa John, ljudmemory och Ping Pong. Bakom Idéen står, den före detta LTH-studenten Katarina Delsing, och två av hennes kollegor Mats Liljedahl och Stefan Lindberg.  Det lekfulla konceptet är ett resultat av forskning kring ljudbaserad interaktionsdesign.

Sedan de började jobba med sin digitala vägg 2004 har mycket hänt och numera finns det ganska så många ”Digiwallar” runtom i världen, exempelvis på Houston Space Centre, Delaware Childrens museum i USA och på Jakarta och i Saudiarabien. Närmast svenska DigiWall finns i Södertälje, Bromma och på Gotland, skriver LTH i ett pressmeddelande. Den har också varit representerad på ett antal svenska ambassader.

– Men första gången vi överhuvudtaget visade vår klättervägg var i Lund, på Ideon i maj 2005, berättar Katarina Delsing.

I december 2010 invigdes en Digiwall på LTH:s Vetenskapscentrum Vattenhallen. På Vattenhallen kan Digiwall användas av personer i olika åldrar och tanken är också att gymnasister ska kunna använda den för att lära sig programmering.

– De ska få programmera sina egna spel i Java som de sedan kan testa på klätterväggen, berättar Leif Bryngfors, verksamhetsansvarig på Vattenhallen.

Väggen i Lund kostade cirka 290 000 kronor och har finansierats via en donation, skriver Sydsvenskan.se.

Karin Holmberg, MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL