Studenterna som gjorde <br></br>årets bästa spel

De vann första pris på Swedish Game Awards för sitt studentprojekt. Nu ska teamet bakom spelet Magicka erövra branschen.

- Vår inställning har hela tiden varit att göra världens bästa spel, säger projektledare Johan Pilested.

Bakom namnet Arrowhead gömmer sig åtta studenter vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå som tillsammans gjort det prisvinnande spelet. Teamet består av studenter från utbildningen i datorgrafik samt högskoleingenjörsutbildningen i datorspelsutveckling.

Resultatet av många timmars slit blev spelet Magicka, ett arkadliknande spel fullt av magi, som vann priset för bästa spel på Swedish Game Awards 2008.

Enligt juryn var spelet det bästa eftersom det hade ett stort djup och välpolerad spelkänsla. Även prestationen och den visuella känslan i spelet lyftes fram i motiveringen.

Förutom äran av att stå högt på prispallen fick gänget bakom Magicka en prispott på 35 000 kr. Vinsten har även lett till stor uppmärksamhet och ett mentorskap med Avalanche Studios, ett stockholmsbaserat spelföretag.

- Fruktansvärt roligt att jobba så här - och bra för ens egen utveckling. De kontakter vi fått med företagen är en stor fördel för oss, säger Johan Pilested.

Och för spelet är sagan inte slut. Tanken är att det skall vidareutvecklas och till slut säljas på Xbox Live Arcade.

Teamets utbildningar

Datorgrafik, kandidat
180 högskolepoäng

Utbildningen ger breda kunskaper om teknisk- och konstnärlig datorgrafik, t ex 3D modellering, texturering, ljussättning, animation, character design/animation, level design, post-produktion och digitala effekter.

Högskoleingenjör datorspelsutveckling
180 högskolepoäng

En ingenjörsutbildning som kombineras med en rad spelprogrammeringskurser samt projekt. Bland dessa kurser finns AI programmering, fysikprogrammering för spel, grafikprogrammering, spelmotorarkitektur, spelproduktion och ett antal spelprojekt.

Hanna Eriksson / MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer