Studenter tävlar på nätet om nya idéer

2010-11-29 13:30  
Gustav Borgefalk

Trenden att tävla i innovation växer. Nu ska studenterna engageras i jakten på nya idéer.

Låt studenter lösa företagens problem med nya affärsidéer. Så tänker Student Competitions, som har fått Vinnova-pengar för att utveckla en plattform för att tävla på nätet med idéer.

- Studenter har en fantastisk problemlösningsförmåga och en naivitet som gör att de törs tänka utanför ramarna, säger Gustav Borgefalk, medgrundare av Student Competitions.  

Tanken är att företag och organisationer ska lägga upp sina projekt och problem och låta studenterna tävla om bästa lösningen.

Även om man inte vinner får man viktiga kontakter och det är en erfarenhet och ett meritvärde i sig att delta, säger Gustav Borgefalk.

Avancerade idétävlingar har vunnit alltmer insteg i företagen, som ett komplement till FoU-avdelningarna. Procter&Gamble räknar till exempel med att över hälften av deras innovationer utarbetas tillsammans med folk utanför huset.

- Öppen innovation kan bli mer kostnadseffektiv än traditionella innovationsprocesser. Företaget betalar ju bara för framgångsrik forskning, säger Gustav Borgefalk, som uppmanar alla företag som har patent som ligger och skräpar att lägga ut dessa på tävlingsplattformen för vidareutveckling.

Studenterna lockar han att delta på följande vis:

- Det är roligt och lärorikt, och man kan testa sina idéer på ett kravlöst sätt. Och vinner man, ja då vet man ju att idén var bra.

Student Competitions grundades förra året av fyra studenter från KTH och Handelshögskolan i Stockholm. Under hösten har man anordnat flera globala tävlingar på sin hemsida. Tusentals studenter från hela världen har deltagit. All denna energi och tävlingslust skulle kunna användas på ett systematiskt vis för att lösa företagens problem.

- Det är vår vision för en plattform för öppen innovation, säger Gustav Borgefalk.

I arbetet med den nya plattformen kommer man att engagera forskare, bland annat från KTH och Handelshögskolan i Stockholm, samt internationella experter på öppen innovation och tävlingar.

I början av nästa år är det tänkt att plattformen ska vara klar att invigas.

Student Competitions grundades 2009 av fyra studenter från KTH och Handelshögskolan i Stockholm

Elisabeth Vene

Mer om: FoU Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt