Störiga kollegor kan sabba karriären − så hanterar du dem

2019-03-03 07:00  
Bild från den populära tv-serien "The Office". Där förekommer en hel del störiga kollegor. Foto: Justin Lubin/Nbc-Tv/Kobal/REX

Har du en kollega som du inte tål? Då gäller det att hitta strategier för att undvika att hela tillvaron förpestas och karriären påverkas.

Oavsett jobb finns risken att stöta på en kollega som gör livet surt på arbetsplatsen. Det kan vara en teammedlem som tar äran för ditt jobb eller som suger all energi i gruppen.

Psykoterapeuten Amy Morin har i en artikel i Forbes listat några tips för att behålla den mentala styrka som behövs för att inte tappa fokus på din egen utveckling och karriär.

Motstå viljan att klaga

Det är frestande att vända sig till en annan kollega och prata om hur jobbig en person är. Syftet är att bekräfta din uppfattning, men att klaga innebär att fastna i ett negativt tillstånd. Den tid och energi det tar att klaga ger den jobbiga kollegan onödigt utrymme. Satsa istället på produktiva erfarenheter och omge dig av positiva människor.

Behåll din egen styrka

Att uttrycka att en medarbetare får dig att må dåligt, eller att chefen förstörde hela dagen, innebär att du inte har kontroll. Fokusera istället på hur du själv tänker, känner och beter dig. Bestäm dig för att inte låta någon annans trista attityd eller val dra ner dig själv.

Skippa önsketänkande

Det är lätt att lägga energi på förhoppningen att din kollega blir en lagspelare eller byter avdelning. Men önsketänkande gör att du förlorar värdefull tid och mental energi. Du kan inte styra dina kollegor, bara hur du bemöter dem. Använd energin till positiva åtgärder − oavsett om det handlar om att konfrontera en kollega eller bita dig i tungan.

Sätt tydliga gränser

Du behöver inte vara passiv när det gäller att hantera en jobbig person. För att slippa stress på sikt gäller det att sätta tydliga gränser för att visa dina förväntningar. Även om du inte kan ändra andras personlighet kan du uppmärksamma dem på vissa beteenden. Konstruktiv konfrontation kan exempelvis vara att be att få avsluta det du har att säga när någon avbryter dig.

Öva upp hanteringsförmågan

Att hantera en kollega som förpestar tillvaron är stressande, och det gäller att öva på att hantera situationen. Ta hand om din kropp och själ. Det är omöjligt att vara psykiskt stark om du äter och sover dåligt. Se till att få motion och experimentera med olika aktiviteter som meditation, eller gör roliga saker på fritiden så att inte hela din värld kretsar kring kollegan.

Blir situationen för svår, eller om du blir mobbad och trakasserad, tveka inte att kontakta HR-avdelningen.

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt